onsdag 22 maj, 2024

Lyckad provfärd för Virgin – Space X på gång

Dela

Foto:spacex.com

Virgin Galactic har fått upp en testastronaut till vad som kan kallas rymdens tröskel.

Och samtidigt ger USA:s rymdmyndighet Nasa klartecken till en första provflygning av Space X nya skyttel till Internationella rymdstationen (ISS).

Artikeln handlar om: Jeff Bezos Elon Musk Richard Branson Rymden Virgin Galactic SpaceX

”En resa som är omöjlig att beskriva”, säger Beth Moses, astronautinstruktör på Virgin Galactic, och den som fick äran att provåka kapseln Unity vid fredagens uppskjutning.

”Richard, du kommer att älska det”, tillägger hon, syftande på Virgin-chefen Richard Branson, som sagt att han själv ska vara en av de första passagerarna när företagets charterfärder till rymden snart kommer i gång.

Unity dras först upp i luften av ett flygplan, och flyger sedan självt vidare upp till en höjd av ungefär nio mil ovanför jordytan. Där befinner den sig ungefär på Kármánlinjen, en tänkt gräns mellan jordens atmosfär och rymden.

Hundratals människor, däribland kändisar som Leonardo DiCaprio och Justin Bieber, har förbokat biljetter – som kostar ungefär 250 000 dollar (2,3 miljoner kronor) styck – till Spaceship 2-farkosterna, varav Unity är en.

Branson är inbegripen i en kapplöpning med bland andra Amazon-grundaren Jeff Bezos företag Blue Origin och Elon Musks motsvarighet Space X om att få fart på rymdturismen.

Samtliga har farkoster i någon form av testfas, och kan komma i gång på allvar senare i år.

Space X kanske har en fördel i att bolaget redan kör godskapslar till Internationella rymdstationen (ISS), och inom kort kan komma i gång även med persontransporter dit.

ISS ligger långt bortom Kármánlinjen, ungefär 40 mil ovanför jordens yta, så att ta sig dit är mer avancerat.

Det märks också i ”biljettpriserna” Ryssland har kunnat ta sedan USA lade ner sina rymdfärjor. Enligt medieuppgifter tar ryska Roscosmos över 80 miljoner dollar (750 miljoner kronor) per plats till och från ISS.

Men på fredagen fick Space X slutgiltigt klartecken från Nasa att provköra personkapseln Crew Dragon upp till ISS. Testturen, då Dragon ska vara tom, är planerad till nästa helg.

Därmed ligger Space X steget före Boeing, som är huvudkonkurrent för ISS-transporterna. Boeings personkapsel CST-100 Starliner är också påtänkt för provflygningar snart, men inget datum är satt.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...
Två personer har dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore...
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har tecknat avtal om att sälja 105 flygplan till Saudiarabien. Affären –...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy