torsdag 20 jun, 2024

Många skadade och flera döda i japanskt skalv

Dela

Tre personer har dödats i en jordbävning nära Osaka i Japan.

Skalvet uppmättes till magnituden 6,1. Över 300 personer har skadats och hundratusentals hushåll står utan gas och vatten.

Mediebolaget NHK rapporterar att en nioårig flicka dödats av en kollapsande vägg i en simanläggning i staden Takatsuki norr om Osaka. Även en 80-årig man dödades av en väg som rasade. Dessutom dog en 84-årig man när han fick en bokhylla över sig.

Över 300 personer har skadats enligt den japanska myndigheten för kris och beredskap. Det är lindriga skador i de flesta fallen.

Premiärminister Shinzo Abe säger på en presskonferens att över 100 000 hushåll står utan gas. Många stora bostadsområden har inget vatten.

”Vår första prioritet är att rädda liv, och vi arbetar gemensamt för att få i gång kollektivtrafiken och ge folk tillgång till vatten och gas”, säger Shinzo Abe.

Skalvets magnitud uppmättes inledningsvis av olika myndigheter till mellan 5,3 och 5,9. Den senaste korrigerade siffran är att skalvet hade en magnitud på 6,1. Jordbävningen inträffade vid 8-tiden på måndagsmorgonen lokal tid, klockan ett på natten svensk tid. Flera järnvägslinjer stoppades mitt i morgonrusningen.

Epicentrum för skalvet var mitt i ett viktigt område för japansk industri och produktionen stoppades tillfälligt i flera storföretags fabriker.

Regeringen säger att det finns en risk för kraftiga efterskalv de kommande dagarna.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy