fredag 24 maj, 2024

Matkamässan lockade 900 utställare

Dela

Många aktörer vill ha fingrarna med i spelet när det är Midvintermässa i Helsingfors.

I år kom närmare 900 utställare från 83 länder till MATKA för att övertyga allmänhet och medier om sitt turistmåls förträfflighet.

Nordens i särklass största resemässa drar mycket folk och inget undantag gjordes för den senaste. Det var full snurr i vändkorsen och närmare 70 000 besökare på plats i lokalerna vid Helsingfors mässområde. Några utställare kom för första gången och vi träffade Stella W Appentang från Apstar Tours i Ghana, som sammanfattade sina intryck med en klädsam generalisering:

”Det är spännande att besöka Finland. Men det är svårt att komma finländarna nära. Många är tystlåtna och vill inte ta första kontakten. Men efter lite vänliga fraser och gester från oss besökare kommer de igång. Man får ta för sig för att bli sedd och hörd”, sade Stella W Appentang till travelreport.se

Ghana fick sällskap i ”rookie-ligan” av Rwanda och Ras al-Khaimah i Förenade Arabemiraten, andra exotiska inslag i det stora mässhavet. Från Sydkorea kom Hyein Kang, marknadsassistent vid landets europeiska turistbyrå i London.
”Inga problem för oss att få träffa folk med tanke på att vi arrangerar vinter-OS om några veckor”, tyckte Hyein Kang.

Tillställningen i Helsingfors lockade också husbilar och skönhetsprodukter, inte enbart utställare i resebranschen med andra ord. Det fanns många nya aspekter på årets mässa – och på importen/exporten från och till Finland. Kjell Skoglund, VD för Finsk-Svenska Handelskammaren, levererade en:

”Förra året gjordes det elva tusen nyanställningar inom främst Hälsovårdsteknologin, som växer mest i Finland. Hälften av alla direktinvesteringar kom från Sverige. Finland köper jaktplan från Saab, Mercedes-fabriken i Nystad går utmärkt och varvsindustrin i Åbo har sällan mått bättre”sade Skoglund.

Svenska Resebyrå och Arrangörsföreingen, SRF, presenterade nyheter för 2018; bland annat får Sverige en ny paketreselag från första juli. Även nya resegarantibestämmelser är på gång.
”Vi står för rådgivning, resejuridik, momsfrågor och lobbying genom den europeiska huvudorganisationen ECTAA. Det kommer att hända mycket i resebranschen i år och det finns anledning att återkomma i frågorna”, sade Anna Lennhammer, generalsekreterare för SRF.
Många utländska besökare tog båten till MATKA-mässan. Tallink Silja är en stor aktör på Östersjön och transporterade 9,7 miljoner passagerare förra året, vilket nästan motsvarar Sveriges samlade befolkning.

”Vi ökade med 3,2 procent under 2017 eller 300 800 passagerare men också 275 000 personbilar. Vår nya terminal i Stockholm får 4,5 miljoner passagerare. Vi gillar inte isen på vintrarna, den stör trafiken”, sade Hans Markström, Area Manager för Tallink Silja.
Hans Markström vet vad han talar om när det gäller is. Han var svensk OS-deltagare på skridsko i Albertville 1992 och i Lillehammer 1994. Det blev inga medaljer då och där – men senare i karriären en topplacering i rederibranschen.

Magnus Wilandh
Text och Foto

BILDTEXTER:

Foto:magnus
MATKA 1:
Paul Sikic, chef för Kroatiens Turistbyrå i Stockholm, besökte MATKA-mässan.

Foto:Magnus

Stella W Appentang och David Nana Anim var Ghanas förstagångsutställare på MATKA.

Foto:Magnus

Hyein Kang, till höger, marknadsförde Sydkreas turim på MATKA.

Foto:Magnus

Iftikhar Hamdani, hotellägare från emiratet Ajman i Förenade Arabemiraten, kollade läget på

Dela

Relaterade inlägg

Norge stänger gränsen för ryska turister och nu ska bara ryska medborgare med "särskilda anledningar"...
Många turister besökte Stockholm i samband med Taylor Swifts konserter. Det syntes inte minst på...
Crown and Champa Resorts (CCR) utökar sin närvaro i lyxsegmentet med sin senaste renovering, Veligandu...
Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy