onsdag 29 maj, 2024

Michelins Kroatien –där Medelhavets och Centraleuropas smaker möts

Dela

Foto:Kroatien turism

Att kokkonstens väg till Europa gick via stadsrepubliken Venedig är väl belagt. På 1200-talet,när Marco Polo återvändefrån Kina,sträckte sig Venedig längs hela den Adriatiska kusten ända ner till Ragusa, dagens Dubrovnik. Den här kuststräckan är idag Kroatiens mest stjärnbeströdda område enligt Guide Michelin.

Tre nya stjärnor gör tio totaltI Guide Michelin 2021 har Kroatienfått tre nya stjärnrestauranger. Restaurang Agli Amiciligger iRovinj,Istrien, inrymd i ett förstklassigt hotell på halvöns största turistort.IIstrienkommer råvarorna inte bara från fiskebåtarna på havet utan också från bondgårdarna längre in på halvön. Likheterna med Venedig är flera. Även i Rovinj ligger den stora piazzan vid vattnet och dess kampanil är lik den vid Sankt Markusplatsen. Dessutom har mer än 10 % av invånarna italienska som modersmål. Rovinj är också en bra utgångspunkt för utflykteri Istrien. Söderut ligger Pula med den stora, välbevarade romerska amfiteatern, den största efter Colosseum i Rom.Den andra ärNeboi Rijekaoch ligger högt upp i hotellet Hilton Costabella. Härifrån har man utsikt över både staden som en gång var dubbelmonarkin Österrike-Ungerns hamn-och örlogsstad. och över kurorten Opatija som var habsburgarnas havsbadort.Rijekaär Kroatiens tredje största stad med sina 129 000 invånare. Habsburgarna var herrar här från 1600-talet till 1800-talet. Och Italien lämnade Rijeka först efter andra världskrigets slut.

Rijeka har fortsatt att vara landets största hamnstad men också ett centrum för kultur, utbildning och ekonomi. Med Nebo har Rijeka/Opatijafått sin andra stjärnrestaurang, först var Villa Ariston. Den tredje är Alfred Kellersomligger på sydsidan av Losinj, en av de större öarna i Kvarnerbukten. Huvudorten på Losinj är Mali Losinj, ”Lilla Losinj”, men som turistort är den stor och har flygplats vilket är ovanligti ö-världen. Ön Losinjs främsta sevärdhet är Marincentret som bl a annat har till uppgift att bevara de adriatiska flasknosdelfinerna och sköldpaddorna.Namnet Alfred Keller låter tyskt, likaså namnet på kocken, Christian Kuchler. Men inspirationen kommerbåde från det centraleuropeiska-och det franska köketmed de lokala råvarorna som bas.Alfred Keller ligger i Boutique Hotel Alhambra.

Dela

Relaterade inlägg

Två tredjedelar av agenterna över hela världen planerar samordnade investeringar i teknik under nästa år och...
Den svenska kronan har stärkts betydligt den senaste tiden. En euro kostar nu omkring 11,51...
Oavsett om du svävar genom berg- och dalbanor, plaskar i vattenparker, träffar älskade sagokaraktärer eller...
Under 2023 omsatte besöksnäringen i Östersund drygt en miljard kr, ett mål som sattes upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy