onsdag 29 maj, 2024

Miljardpaket till krisande flygbolag pausas efter lönebråk

Dela

Foto: Linköping City Airport

Den nederländska regeringen pausar sitt räddningspaket, värt motsvarande 35 miljarder kronor, till det pressade flygbolaget KLM, rapporterar Reuters.

Orsaken är att pilotfacket inte gått med på kraven om frysta löner fram till 2025. 

KLM, den nederländska delen av Air France-KLM, har blivit utlovade ett räddningspaket värt 3,4 miljarder euro, runt 35 miljarder kronor, för att ta sig igenom coronakrisen. Av den summan utgör 1 miljard euro direkta lån från den holländska regeringen. 

Men nu stoppas vidare utbetalningar från krispaketet.    

”Det är nedslående, men vi kan inte gå vidare med lånen nu”, sa Nederländernas finansminister Wopke Hoestra på lördagskvällen.

Hans besked kommer kort efter att KLM:s pilotfack vägrat gå med på att frysa sina löner fram till 2025 – vilket regeringen krävt – med hänvisning till att man redan accepterat att gå utan lönehöjningar fram till mars 2022.

Fackförbunden för mark- och kabinpersonalen har dock gått med regeringens villkor för räddningspaketet med frysta löner i fem år.

På fredagen redovisade Air France-KLM en väntad brakförlust för det tredje kvartalet,  Rörelseresultatet uppgick till minus 1.046 miljoner euro, att jämföra med plusresultatet på 909 miljoner euro under motsvarande period förra året. Omsättningen föll i sin tur med 67 procent till 2.524 miljoner euro.

Sedan årsskiftet har Air France-KLM backat 72 procent på Parisbörsen. 

Käla:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Går allt enligt planerna kan Skellefteå skriva historia vad gäller elektrifierad luftfart. Här kan till...
Det blir ingen strejk på flygplatserna Gardermoen i Oslo och Flesland i Bergen. Fackförbundet Fellesforbundet och Næringslivets...
Flygplatserna Gardermoen i Oslo och Flesland i Bergen riskerar att lamslås av strejk från och...
Sex passagerare och sex medlemmar i besättningen har skadats på ett flygplan med Qatar Airways,...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy