lördag 25 maj, 2024

Minskat flygande med flygskatten

Dela


För första gången på fem år har antalet passagerare minskat under perioden april–september de senaste fem åren.

Det framkommer i en ny rapport från Transportstyrelsen.

Under perioden april–september 2018 flög 690 000 färre passagerare från svenska flygplatser än vad Transportstyrelsen prognostiserade hösten 2017. Det skriver myndigheten i utvärderingen vid namn “Första halvåret med svensk flygskatt”.

“Det lägre antalet passagerare beror sannolikt till viss del på flygskatten, men också på andra faktorer såsom naturliga upp- och nedgångar på flygmarknaden samt nedlagda flygbolag”, står att läsa i rapporten.

Enligt Transportstyrelsen har antalet passagerare som flyger till Europa har fortsatt att öka, men i långsammare takt än tidigare. Utanför Europa syns ingen förändring av rådande trend.

“Att en avmattning främst sker på korta avstånd stämmer överens med forskningen som säger att resenärer är mer priskänsliga när de ska resa kortare sträckor. Det kan bland annat bero på att det finns fler alternativ att välja mellan”, skriver Transportstyrelsen.

Myndigheten poängterar dock att det ännu är för tidigt att dra “långtgående slutsatser” om flygskattens effekter på marknaden.

Enligt den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lade fram skulle flygskatten slopas. Om en S-MP-regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna blir verklighet kommer skatten dock att finnas kvar.

Skatt på flygresor infördes den 1 april 2018.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Östeuropeiska lågprisflygbolaget Wizz Air redovisar ökande omsättning under räkenskapsåret 2023/2024 jämfört med samma period året...
En 73-årig man omkom och över 80 skadades i kraftig turbulens under en flygning på...
SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy