lördag 25 maj, 2024

Moment 22 för svenska tillverkare av bioflygbränsle

Dela

Foto: BRA

Företagen som ligger i startgroparna för att tillverka biobränsle för flyget är kritiska mot regeringens utredare.

– Förslaget i sig leder visserligen till ökad produktion av biobränsle men inte just i Sverige, säger Gustav Melin, vd på Svenska bioenergiföreningen.

Tillverkningen av biobränsle till flyget ligger ännu i sin linda. Bara 0,1 procent av allt tankat jetbränsle är biobränsle, enligt internationella energiorganet IEA. 
Men runtom i Sverige pågår försök att tillverka bioflygbränsle av svenska råvaror. Främst av skogsrester, såsom kvistar och sågspån.

Regeringens utredare Maria Wetterstrand föreslog i våras att en så kallad reduktionsplikt ska införas för flyget. Det innebär att de som säljer drivmedel får krav på sig att minska utsläppen med en viss andel, genom att blanda i biobränsle. På så vis hoppas man också att den svenska produktionen av så kallat biojetbränsle ska komma igång.

Nyligen gick remisstiden för utredningen ut och de allra flesta – även flygbolagen – är positiva till förslaget om en reduktionsplikt. Men flera företag, organisationer och kommuner menar att den svenska produktionen av biojetbränsle kommer bli begränsad.

Det ställs nämligen inga krav på vilken sorts biobränsle som ska användas. Därmed kommer flygbolagen förmodligen välja importerat biodrivmedel tillverkat av exempelvis palmolja, säger Gustav Melin.

– Idag är det billigare att producera bränslet från vegetabilisk olja. Finns det på marknaden kommer det i första hand att säljas.

Regeringens utredare håller med om att det finns en risk att investeringar i svenska biodrivmedelsanläggningar inte kommer bli av men att det enligt lagen inte är tillåtet ge statligt stöd till branschen samtidigt som man inför en reduktionsplikt. Att ställa krav på att biobränslet ska vara svensktillverkat strider i sin tur mot EU:s konkurrensregler.

Källa: sverigesradio.se

– Det är ett moment 22. Om ingen beställer biojetbränsle kan man heller inte bygga en fabrik för tillverkning, säger Gustav Melin.

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy