torsdag 18 apr, 2024

Mycket talar för att Skistar levererar även nästa kvartal

Dela

Foto:SkiStar

Skidanläggningsföretaget Skistar slog till med mer än fördubblad vinst före skatt under jul- och sportlovssäsongen. Resultatet blev högre än vad både aktiemarknad och Dagens industri förutspått och aktien tillhörde rättmätigt torsdagens börsvinnare.

Liftarna har gått för fullt i Skistars  anläggningar på båda sidor om den norsk-svenska gränsen. Omsättningen under december-februari ökade med hela 64 procent till 2,2 miljarder kronor samtidigt som vinsten före skatt steg med 106 procent till 920 miljoner kronor. 

Att vinsten skulle förbättras låg i korten eftersom fjolåret var hårt drabbat av coronapandemin. Men även jämfört med den helt coronafria skidsäsongen 2019/2020 imponerade siffrorna med en omsättningsökning på 36 procent och en resultatförbättring på 14 procent. 

Det är framför allt de svenska destinationerna som hade en stark tillväxt medan den norska verksamheten i Trysil och Hemsedal påverkades av vinterns omikronvariant. 

När Dagens industri köprekommenderade Skistaraktien i augusti i fjol inför den viktiga jul- och sportlovssäsongen trodde vi på ett riktigt stort vinstlyft för det viktiga andra kvartalet, men inte en vinstfördubbling.  Resultatet från bolagets verksamhetsmässigt första halvår är cirka 15 procent högre än vad Di prognostiserade. 

Än är dessutom inte vintersäsongen helt över för Skistars del eftersom det stundar en påsk. Med tanke på att Skistar på senare år lyckats fylla upp backarna, stugor, hotell och restauranger allt bättre utanför högsäsongsveckorna samtidigt som påsken i år ligger ganska sent kan rimligen även nästa kvartalsrapport bli bra. 

Skistars vd Stefan Sjöstrand var mycket nöjd med delårsrapporten och på det sätt som personalen har lyckats genomföra säsongen trots restriktioner. 

Inför nästa säsong kommer Stefan Sjöstrand att investera 550 miljoner kronor i två liftar i Åre och snömaskiner på samtliga destinationer för att ytterligare förlänga säsongen. 

Trots att Skistaraktien steg med 7 procent på delårsrapporten handlas Skistar runt 5 procent lägre än vid Di:s aktieanalys i augusti, samtidigt som Stockholmsbörsen har stigit med 2 procent. 

Men med tanke på att positiva kursreaktioner brukar hålla i sig ett tag även efter den första uppgången, en vinstgivande påsk och allt högre sommaraktivitet i fjällen har Di gott hopp att Skistaranalysen ska ha slagit börsindex vid sommarens utvärdering.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...
Dulles flygplats i Washington borde döpas om till Donald Trump. Detta tycker republikaner som nu...
Det på många håll trivsamma påskvädret väntas nu förbytas i snöoväder. SMHI hade sedan tidigare utfärdat en gul...
Pennor, filtar och bestick från Air Force One är hett eftertraktade souvenirer bland dem som...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy