måndag 20 maj, 2024

Nederländerna stoppar flyg från Storbritannien

Dela

Den nederländska regeringen stoppar alla passagerarflyg från Storbritannien, efter upptäckten att en smittsammare virusmutation sprids där.

Den nya virusvarianten som har upptäckts i Storbritannien sprider sig 70 procent snabbare än andra varianter, enligt landets premiärminister Boris Johnson.

Med anledning av det stoppas flygen mellan Storbritannien och Nederländerna, meddelade Nederländernas regering natten mot söndag. Stoppet gäller från klockan 06 lokal tid och fram till den 1 januari. Beskedet kommer bara timmar efter det att Storbritannien infört nya restriktioner för delar av landet i ett försök att stävja spridningen av den nya virusvarianten.

Den nya mer smittsamma virusvarianten kan redan finnas i Nederländerna.

”I en fallstudie i Nederländerna i början av december upptäcktes ett virus av den variant som Storbritannien beskriver,” skriver landets hälsodepartement.

De fallen undersöks nu närmare.

Den nederländska folkhälsomyndigheten rekommenderar att resandet från Storbritannien bör begränsas eller kontrolleras för att minska sannolikheten att den nya virusvarianten får fäste i Nederländerna.

Premiärminister Mark Rutte och hans regering undersöker om resor med andra transportmedel till och från Storbritannien också ska stoppas.

”De kommande dagarna kommer regeringen tillsammans med andra EU-länder att undersöka hur möjligheterna ser ut för att ytterligare minska risken för att den nya virusstammen når hit från Storbritannien” skriver premiärministern i ett uttalande.

Nederländerna har stängt ned i fem veckor, fram till mitten av januari, för att hejda smittspridningen. Bland annat är alla ickenödvändiga affärer stängda. 

Den nya mer smittsamma varianten av coronaviruset sprider sig främst i sydöstra England och håller snabbt på att bli den dominerande stammen i Storbritannien, enligt en presskonferens med premiärminister Boris Johnson på lördagskvällen.

Det finns inga tecken på att den nya mutationen orsakar värre sjukdom än andra varianter och det är normalt att virus muterar i en mängd olika varianter med tiden. Ännu finns inga bekräftade fall av den nya mutationen i Sverige, enligt professor Björn Olsen. I Danmark har nio fall upptäckts, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Johan Lundgren kommer att sluta som vd för lågprisflygbolaget Easyjet till årsskiftet.  Beskedet kommer samtidigt...
Flygbolaget Finnair återupptar sina flygningar till Tartu i Estland från den 2 juni, efter ett...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy