onsdag 22 maj, 2024

Norge öppnar gränserna för vissa turister

Dela

Foto: Föreningen Sveriges och Norges kanaler

Från och med i dag är turister från många Schengenländer välkomna till Norge utan att sätta sig i karantän på grund av coronavirusets spridning. Bland annat gäller det svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge.

Direkt efter midnatt anlände de första resenärerna till landet.

Tjeckiska paret Lenka Neuzilova och Mirek Bartek körde över gränsen till Norge med sina barn i husbil strax efter midnatt.

”Vi är friska och gör allt vi kan för att skydda oss mot coronaviruset. Vi körde genom Sverige och vi stannade inte – bara raka vägen från färjan till gränsen”, säger de till NRK.

Enligt norska rederiet Color Line körde många tyska husbilar av färjan i Kristiansand i natt då den anlände från danska Hirtshals.

Vid den finska gränsövergången i Karigasniemi samlades en grupp motorcyklister som är glada för att gränsen öppnar så att de kan få uppleva Nordkap.

”Vi har såklart med oss desinfektion, håller avstånd och är noggranna med handtvätten”, säger Sesel från Slovenien till NRK.

Svenskar från andra svenska län än Kronoberg, Skåne och Blekinge måste även i fortsättningen sitta tio dagar i inresekarantän efter ankomst om de väljer att resa till Norge, precis som resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

Statsminister Erna Solberg har tidigare uppgett att Norge kan öppna för svenskar från fler delar av Sverige om det rapporteras mindre än 20 nya smittotillfällen per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna. Dessutom ska färre än fem procent av coronatesterna vara positiva i genomsnitt de senaste två veckorna och en omfattande utvärdering av länderna ska göras, baserat på trender i smittspridningen och annan relevant information, enligt Folkehelseinstituttet.

Öppningen i dag innebär även att norrmän nu kan resa till de flesta länder i Europa utan att riskera att behöva sättas i karantän när de återvänder.

Ett 40-tal flyg från utlandet väntas anlända till Oslo-flygplatsen Gardermoen under onsdagen, och en rejäl ökning av turisttillströmningen väntas. I en undersökning förra veckan uppgav till exempel närmare 2,2 miljoner tyskar att de överväger att semestra i Norge när gränserna öppnar, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Extra gränskontroller har funnits på plats sedan i mars och kommer även i fortsättningen att ta hand om personer som anländer till landet.

”Det handlar om logistik och om smittskydd. Om vi ser att det blir långa köer kommer vi inte att kontrollera alla ur smittskyddssynpunkt”, säger Eli Fryjorde vid polisområdet Øst, skriver NTB.

Från och med i dag ska alla utlänningar som korsar gränsen få sms från myndigheten Helsedirektoratet om vilka coronaregler som gäller, och var man kan testa sig om man blir sjuk.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy