fredag 12 apr, 2024

Norska hotet: Beredda att driva SAS i konkurs

Dela

Foto:sas

Tiden är på väg att rinna ut för SAS och pilotfacket. Nu säger norska pilotförbundets ordförande Roger Klokset att man är redo att driva flygbolaget i konkurs.

– Vi är upptryckta i ett hörn med ryggen mot väggen och har inga andra alternativ, säger han till VG.

SAS och pilotfacket har än så länge misslyckats med att komma överens. Och klockan tickar – om parterna inte är eniga före midnatt på fredag finns risk att närmare 900 SAS-piloter går ut i strejk.

Det kan få stora konsekvenser för semesterfirare. SAS har uppgett för TT att 200-250 avgångar och mellan 20 000 och 30 000 passagerare kan komma att påverkas per dag om strejken blir verklighet.

– Som SAS-piloter lägger vi vår yrkesstolthet i att få människor dit de ska på ett säkert sätt. Det här är raka motsatsen, och det smärtar oss väldigt mycket. Vi skulle aldrig gjort så här om vi haft ett annat val, säger Roger Klokset, ordförande för norska SAS pilotförbund och vice ordförande för SAS Pilot Group, till VG.helskärm

”SAS-ledningen är ett hot”

Konflikten handlar om att SAS inte vill återanställa de 560 piloter som sagts upp under pandemin.

En pilotstrejk kan krossa SAS ekonomiskt, menar flygbolaget. Men fackförbundet är inte redo att ge med sig – och Klokset säger att man är villiga att driva SAS i konkurs.

– Om företaget misslyckas med att förhålla sig till den skandinaviska modellen anser vi att det är en aktör som inte har rätt att finnas, säger Klokset och kallar SAS-ledningen ett ”hot mot medlemmarnas anställningstrygghet”.

SAS skriver i ett mejl till VG att medarbetare baserade i Skandinavien ”alltid haft och givetvis kommer fortsätta ha skandinaviska villkor”.

De skriver vidare att de inte vill förhandla i media.

Källa:aftonbladet-TT

Dela

Relaterade inlägg

Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....
Tyska Lufthansa ställer in sina avgångar till och från Irans huvudstad Teheran under torsdagen, med...
Finnair lägger till fler avgångar per vecka till Japan och öppnar en ny rutt till...
Flygbolaget SAS skjuter upp räntebetalningar på totalt drygt 400 miljoner kronor som förfaller i slutet...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy