söndag 26 maj, 2024

Norwegian lyfter på Boeing-förlikning

Dela

Foto:norwegian

Norwegian Airs aktie steg med över 6 procent på torsdagen efter att det blivit klart att ytterligare ett flygbolag, Turkish Airlines, nått en förlikning med Boeing om ersättning för förluster som orsakats av flygförbudet mot problemmodellen 737 Max.

Turkish Airlines har enligt tidningen Hurriyet fått omkring 225 miljoner dollar i ersättning av Boeing, ett belopp som mer direkt kan användas för att kalkylera den ersättning som Norwegian kan få av den amerikanska flygtillverkaren.

”Det indikerar en ersättning från Boeing på omkring 335 miljoner dollar till Norwegian”, sade Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair till E24.

Norwegian har varit i förhandlingar med Boeing sedan i sommar, alltmedan tidslinjen för när flygmodellen kan återtas i drift undan för undan har flyttats fram av luftfartsmyndigheterna. Flygplanstypen förbjöds flyga i början av 2019 efter två olyckor på kort tid med 346 döda och renderade i julhelgen i att vd Dennis Muilenberg fick sparken. Krascherna tros ha orsakats av ett autopilotsystem som var ämnat att bibehålla planets lyftkraft genom automatisk dykning. 

Boeing har anklagats för att ha bedragit så väl som resenärer och investerare genom att underlåta att kontrollera och säkerställa systemets funktion och att uppdatera cockpitpersonal innan det togs i drift. Även amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har kritiserats för certifieringsprocessen och EU:s motsvarighet har sagt att FAA:s omcertifiering inte kommer godtas rakt av utan en egen genomgång, vilket väntas försena återtagandet av flygplansmodellen i drift ytterligare.

Den senaste uppgiften från Norwegian i frågan kom den 18 december, då bolaget sade sig vara i slutfasen av förhandlingarna.

I december nådde amerikanska Southwest som första flygbolag förlikning med Boeing till summan 830 miljoner dollar.

Boeings kostnader avseende flygförbudet har hittills uppgått till 9 miljarder dollar. 

Källa:nyhetsbyrån direkt

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy