måndag 20 maj, 2024

Norwegian-plan kvar i Iran sedan en månad – hindras av amerikanska sanktioner

Dela

Ett passagerarflygplan från Norwegian fick tekniska problem den 14 december i fjol och måste landa i Shiraz i Iran.

De ombordvarande fick resa till Oslo dagen därpå – men planet står fortfarande kvar.

Det var ett USA-tillverkat plan av typen Boeing 737 med 186 passagerare och sex besättningsmän ombord som råkade ut för ett tekniskt missöde och landade i Shiraz efter att ha lyft i Dubai. Efter en natt i Iran fick de ombordvarande resa vidare till Oslo men för planet är läget mera komplicerat och det tycks ha fastnat på grund av de amerikanska sanktionerna mot Iran, skriver The New York Times.

Sedan president Donald Trump i maj i fjol beslutade att USA lämna kärnenergiavtalet med Iran från 2015 återinförde Washington sanktioner mot Teheran.

Exportrestriktionerna berör bland annat alla företag som vill sälja eller återförsälja något som innehåller mer än tio procent flygplansdelar eller teknologi från USA, säger Anahita Thoms, handelsjurist vid den internationella advokatbyrån Baker McKenzie i Düsseldorf i Tyskland, till tidningen.

”Det finns ingen väg runt de amerikanska sanktionerna. Låt oss förmoda att de behöver en reservdel och den reservdelen innehåller material eller teknologi som till över tio procent har sitt ursprung i USA – då kräver det ett formellt amerikanskt tillstånd”, säger hon.

Anahita Thoms säger att det kan vara svårt att få ett sådant tillstånd med den nuvarande amerikanska administrationen.

Norska medier, däribland nyhetsbyrån NTB, har rapporterat om problemet med flygplanet. Flera av dem skriver också att det är sanktionerna som är orsaken, något som Norwegian inte velat kommentera.

De amerikanska sanktionerna är också så snävt satta att även tillverkare som europeiska Airbus och ryska Sukhoi påverkas.

Många västerländska flygbolag flyger regelbundet över Iran men få internationella bolag trafikerar landets flygplatser. British Airways, Air France och KLM återupptog sina flygningar till och från Teheran efter att avtalet slöts 2015 men stängde dem igen i fjol.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Johan Lundgren kommer att sluta som vd för lågprisflygbolaget Easyjet till årsskiftet.  Beskedet kommer samtidigt...
Flygbolaget Finnair återupptar sina flygningar till Tartu i Estland från den 2 juni, efter ett...
Ett SAS-plan på väg till Skellefteå fick vända på Arlandas landningsbana efter tekniska problem – Tekniker...
Norwegian-piloter varslar för strejk, rapporterar VG. De har ännu inte kommit överens med ledningen om ett nytt...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy