måndag 27 maj, 2024

Norwegian ställer in flygplansköp – hotar stämma Boeing

Dela

Foto:norwegian

Flygbolaget Norwegian drar tillbaka en beställning på sammanlagt 97 Boeing-flygplan. Bolaget meddelar också att man avser att inleda en rättsprocess mot flygplanstillverkaren Boeing.

Den avbrutna beställningen avser 92 flygplan av modellen 737 Max och fem 787 Dreamliner. Flygplanen var en del av en enorm order som Norwegian gjorde 2012, då avsikten var att köpa totalt 222 nya flygplan från Boeing och Airbus.

Beskedet kommer inför att Norwegian under tisdagen ska hålla sin försenade bolagsstämma.

Det norska flygbolaget vill, förutom att få tillbaka förskottsbetalningen på det inställda flygplansköpet, även få kompensation för de 737 Max-flygplan som man redan har köpt, men som har haft flygförbud sedan mars 2019. Flygbolaget vill också få ersättning för de motorproblem som modellen 787 Dreamliner har dragits med.

”Norwegian har haft en dialog med Boeing för att lösa problemen med 787 och 737 Max och för få ersättning för förlusterna. Dialogen har fram till nu inte lett fram till en överenskommelse om en rimlig kompensation för bolaget”, skriver Norwegian.

Om ett avtal inte kan slutas kommer Norwegian att inleda en rättsprocess mot Boeing.

Redan innan coronapandemin slog till var Norwegian hårt drabbat av flera motgångar. Det nya planet 787 Dreamliner visade sig ha flera tekniska problem och sedan fick 737 Max-flygplanen flygförbud efter det att modellen råkat ut för två svåra flygkrascher inom loppet av ett halvt år.

I maj räddades Norwegian från konkurs genom en skuldrekonstruktion som innebar att leasingbolag och långivare tog över kontrollen över bolaget.

På tisdagens bolagsstämma är förhoppningen att aktieägarna ska godkänna en plan med nya lån och emissioner, som förhoppningsvis ska generera omkring 2,2 miljarder norska kronor som Norwegian, enligt årsredovisningen, kommer att behöva till nästa år.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Flygplatserna Gardermoen i Oslo och Flesland i Bergen riskerar att lamslås av strejk från och...
Sex passagerare och sex medlemmar i besättningen har skadats på ett flygplan med Qatar Airways,...
Östeuropeiska lågprisflygbolaget Wizz Air redovisar ökande omsättning under räkenskapsåret 2023/2024 jämfört med samma period året...
En 73-årig man omkom och över 80 skadades i kraftig turbulens under en flygning på...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy