onsdag 29 maj, 2024

Norwegian varslar alla kabinanställda i Sverige

Dela

Foto:norwegian

Flygbolaget Norwegian varslar samtliga kabinanställda på Arlandabasen i Sverige om uppsägning sedan alla flygningar i Sverige ställts in på grund av covid-19. Det framgår av ett pressmeddelande från Norwegian. Bolaget har påbörjat samtal med pilotföreningen.

Norwegian  800 anställda i Sverige. Även OSM, som har 380 kabinanställda för Norwegian i Sverige, har skickat ut varsel om uppsägning till alla medarbetare, rapporterar Dagens Næringsliv.

Ett antal av Norwegians administrativt anställda på Arlandabasen har gått ned i arbetstid.

”Regler för permittering är annorlunda i Sverige än i Norge där arbetsgivaren står för en stor andel av de anställdas lön vid permittering. Därför har bolaget behövt säga upp personal istället för permitteringar. De som har sagts upp är garanterade återanställning när verksamheten är igång igen och den rätten har de i 12 månader. Permitteringsregler är på väg att fasas in i Sverige och vi förväntar att de även ska omfatta Norwegians personal”, heter det i pressmeddelandet.

Under måndagsmorgonen meddelade Norwegian att man räknar med en bränslesmäll i första kvartalet på mer en en miljard norska kronor. Dessutom transporterade bolaget 61 procent färre passagerare under mars månad jämfört med i fjol.

Över 90 procent av Norwegians samtliga anställda globalt är permitterade enligt lokala regelverk i respektive land.

Norwegian har tidigare uttryckt kritik mot att SAS särbehandlas av de svenska statliga kreditgarantierna. Detta sedan regeringen velat ändra i reglerna för vilka bolag som är berättigade stödet. 

Först hette det att alla bolag som har svenskt flygtillstånd eller har säte eller huvudsaklig verksamhet i Sverige skulle omfattas. Detta ändrades dock efter några dagar – den 24 mars närmare bestämt – till att endast flygbolag i koncern med moderbolagets säte i Sverige kan ta del av garantiprogrammet, vilket skulle utesluta Norwegian.

Robert Björkholm, pilot och huvudskyddsombud på Norwegians svenska dotterbolag Norwegian Air Sweden, säger till Ekonomiekot att det är uppenbart att det svenska bolaget hamnar i kläm.

”Vi vill bara att vi ska få samma chans att rida ut den här krisen som våra blåfenade bröder”, säger han till Ekot.

Tidigare under måndagen meddelade flygbolaget BRA att de ansöker om rekonstruktion, vilket innebär att 600 personer varslas om uppsägning.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy