onsdag 24 jul, 2024

Norwegians koncernchef Geir Karlsen till Almedalen

Foto: Norwegian

Dela

Norwegian är på plats i Visby under Almedalsveckan och koncernchef Geir Karlsen kommer till Almedalen för att diskutera flygets tillgänglighet, konkurrenskraft och omställningen mot ett fossilfritt flyg. Under Almedalsveckan ökar Norwegian inblandningen av fossilfritt flygbränsle med motsvarande 40% för flygningar mellan Stockholm Arlanda och Visby.

Geir Karlsen kommer bland annat att vara med på ett event där han tillsammans med Stockholms Handelskammares VD Andreas Hatzigeorgiou och Strawberrys VD Petter Stordalen, diskuterar Nordens attraktivitet och tillgänglighet.

Det går att kombinera ökad tillgänglighet med flygets omställning. Fossilfritt flygbränsle är det snabbaste och effektivaste sättet att minska utsläppen på eftersom det fungerar på dagens moderna flygplan och i dagens infrastruktur. Utmaningen är att det produceras alldeles för lite vilket innebär att produktionen av fossilfria bränslen behöver öka kraftigt.

–Jag ser fram emot att komma till Visby och diskutera utvecklingen mot ett fossilfritt och konkurrenskraftigt flyg. EU-direktivet ReFuelEU Aviation är mycket välkommet och blir ett rättvist styrmedel för flygbolag att förhålla sig till. Men det innebär att nationella styrmedel som reduktionsplikten och flygskatten bör tas bort. Olika styrmedel i olika länder snedvrider konkurrensen och försämrar tillgängligheten, utan att de bidrar till att minska utsläppen, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

ReFuelEU Aviation innebär att det från och med 2025 införs krav på en gradvis ökad inblandning av fossilfria bränslen för flyget.

Norwegians mål är att minska utsläppen med 45 procent till 2030. För att nå dit fokuserar bolaget på tre områden; effektivare flygningar, moderna och bränsleeffektiva flygplan samt fossilfria bränslen. Under Almedalsveckan ökar Norwegian inblandningen av fossilfritt flygbränsle med motsvarande 40% för flygningar mellan Stockholm Arlanda och Visby. Den höga inblandningen minskar utsläppen från dessa flygningar med uppemot 30 procent jämfört med enbart fossilt jetbränsle och visar hur effektivt utsläppen kan minska med fossilfritt bränsle.

–Med rätt incitament och förutsättningar kan flygbolagen, tillsamammans med politiken och näringslivet, både klara flygets omställning och öka tillgängligheten i Sverige. Att både Preem och St1 nu satsar på att producera förnybart flygbränsle lokalt är mycket positivt och viktiga framsteg mot ett fossilfritt flyg, fortsätter Geir Karlsen.

Paneldiskussion på temat ”Flyget, hållbar tillgänglighet och konkurrenskraft”
Transportföretagen Flyg arrangerar ett seminarium om hur tillgängligheten kan öka samtidigt som arbetet med omställningen pågår för fullt. Norwegians koncernchef Geir Karlsen är med i panelen tillsammans med politiker och andra aktörer inom flygbranschen.

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Lågprisflygbolaget Ryanair redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten...
Ett Norwegian-flyg till Gdansk fick göra en mellanlandning i Göteborg på söndagsmorgonen, skriver GP. Anledningen var en...
Stockholms tingsrätt har godkänt flygbolaget SAS rekonstruktionsplan, enligt ett pressmeddelande. Bolaget har ansökt om avnotering. Flygbolaget SAS skriver att...
Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy