onsdag 22 maj, 2024

Norwegians vd öppnar för att sälja

Dela

Bjørn Kjos, Norwegian. Foto: Magnus Wilandh, Travelreport.se
Rätt köpare får gärna ta över Norwegian, enligt storägaren och vd:n Bjørn Kjos.

”Alla bolag på börsen är ju till salu”, säger han.

Samtidigt räknar han med att bolagets resultat kommer att lyfta under 2019.

”Det som är en förutsättning för mig är att den som går in och köper Norwegian måste vara bra för alla mina medarbetare och alla våra resenärer. Bolaget får inte gå till någon som är dålig. Det är det viktiga för mig”, säger Bjørn Kjos i en TT-intervju.

Den 72-åriga norrmannen är inte bara Norwegians vd, utan också en av grundarna och storägarna i flygbolaget. Tillsammans med sin storebror Tore Kjos och Norwegians styrelseordförande Bjørn Kise äger han via holdingbolaget HBK Invest en dryg fjärdedel av flygbolaget.

”Jag är bara en av ägarna och om de andra ägarna vill sälja Norwegian är jag inte den som säger nej, aldrig i världen”, säger Bjørn Kjos.

Kjos bekräftar att flera seriösa intressenter har varit i kontakt med Norwegian för att diskutera en affär vid sidan av British Airways-ägaren IAG, som tidigare i år förklarade att man inte längre vill köpa bolaget. Denna typ av samtal har dock lagts på is sedan Norwegian i slutet av januari bad om kapitaltillskott från ägarna på tre miljarder norska kronor i en garanterad nyemission.

”Allt sådant måste parkeras, sedan får vi se. Vi gör det som är bäst för kunderna och det som är bäst för aktieägarna”, säger Kjos.

Norwegians brakförlust i fjol hänger bland annat samman med höga kostnader till följd av problem med Dreamliner-flygplanens Rolls Royce-motorer och en felsatsning i Norwegians försök att säkra rimliga bränslepriser.

”Vi hade inte varit så långt ifrån att göra vinst om vi inte hade säkrat oljepriset och vi inte hade haft motorproblemen”, säger Kjos.

I ett kompensationsavtal, vars detaljer är hemliga, har Rolls Royce utlovat extra back-up-flygplan under 2019. Kjos räknar med att detta kommer att bidra till att lyfta Norwegians resultat.

Samtidigt ser Kjos en väsentligt mindre risk för att oljepriset ska spöka igen efter fjolårets bokföringsmässiga smäll på cirka två miljarder till följd av en prissäkring på en prisnivå som skulle visa sig vara alldeles för hög.

I affärspressen beskrivs Norwegians läge som en ”finansiell härdsmälta”. The Wall Street Journal har analyserat konkursrisken och vd:n för konkurrenten Ryanair, Michael O’Leary, har fått tillfälle att upprepa sin domedagsprofetia om att Norwegian kommer att gå under.

Kjos avfärdar detta:

”Så har han sagt i 18 år tror jag, eller 16 i alla fall”.

Enligt Norwegian-chefen har bolaget nu nått en lämplig storlek och siktet är inställt på att 2019 ska gå plus.

”2019 har vi sagt att vi ska vara lönsamma”, säger han.

”Nu har vi den produktionsvolym vi önskar och vi har den skala vi vill ha, så nu är det full koncentration på att få det vi håller på med lönsamt. De flyglinjer som inte är lönsamma ska vi lämna”, tillägger han.

Norwegians lånefinansierade och snabba expansion har dock blåst upp nettoskulden till 32 miljarder och bolagets så kallade soliditet närmar sig enligt flera bedömare golvet i flygbolagets avtal med långivare.

”Vi vill inte vara på sådana nivåer. Det är därför vi nu går ut och hämtar in nytt kapital”, säger Kjos.

TT: Men ni är inte nära konkurs?

”Nej, vi är inte i närheten av det”.

TT: Kan jag vara säker om jag köper en biljett att jag får resan?

”Ja, det kan du vara säker på”.

För att stärka lönsamheten har Norwegian börjat sälja flygplan och lanserat ”Focus 2019”, ett program som ska dra ned kostnaderna med två miljarder norska kronor. Avtal med underleverantörer ska bland annat förhandlas om. Det talas också om att knoppa av stora delar av flygplansflottan i ett separat bolag.

Men lågprisprofilen kommer bolaget inte att överge.

TT: Så SAS kan inte andas ut?

”Nej, vi har ju väsentligt lägre kostnader än SAS”, säger Kjos och utlovar fortsatt prispress.

Men någon ambition att slå ut SAS har han inte.

”Det kommer alltid finnas utrymme för båda två, om du frågar mig. Och vi har det väldigt bra vid sidan av SAS här i Skandinavien och jag har mycket hellre SAS som konkurrent än många andra”.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...
Norwegian lanserar nya destinationer för vintersäsongen 2024–2025 till bland annat Dubai, Agadir och Hurghada. Det...
Två personer har dött efter turbulens på ett plan som var på väg till Singapore...
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus har tecknat avtal om att sälja 105 flygplan till Saudiarabien. Affären –...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy