måndag 22 jul, 2024

Ny flygstatistik: Fortfarande inte tillbaka efter pandemin

Dela

Ny flygstatistik: Fortfarande inte tillbaka efter pandemin

Antalet flygningar ökade med 48 procent i augusti jämfört med augusti ifjol, men det är fortfarande en bit kvar innan flygandet är tillbaka på förpandemiska nivåer – och nu finns risk för ett nytt bakslag.

–Lågkonjunkturen rycker närmare och såväl hushåll som företag pressas av ökade kostnader, och det ger mycket dåliga förutsättningar för flyget och reseindustrin. Risken är stor att så väl affärsresor som semestrar får stryka på foten först när pengarna inte räcker, säger Carl Bergkvist.

Under augusti lyfte eller landade 27 785 flyg på svenska flygplatser. Arlanda, som står för 60 procent av alla flygningar i Sverige, hade 16 386 flygresor vilket var en ökning med 71 procent jämfört med augusti ifjol. Det visar färsk resestatistik från Stockholms Handelskammare framtagen via Eurocontrol.

Trots att det är en stor ökning från föregående år är det färre flygningar om man jämför med före pandemin. För hela Sverige var antalet flygningar 21 procent färre än augusti 2019 och för Arlanda var motsvarande tapp 18 procent, vilket är i linje med andra nordiska och europeiska flygplatser.

–Flyget är viktigt för ett land långt upp i norr och vi behöver locka fler flygbolag att starta nya linjer till Stockholm. Goda flygförbindelser är en del av det som stärker vår attraktivitet, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. 

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo...
Fler utrikesresenärer och ökade kommersiella intäkter vid Swedavias flygplatser påverkade nettoomsättningen positivt under årets andra...
 Icelandair är den nya ledaren för European Airlines när det gäller punktlighet, efter nästan 4...
Rymdbolaget Space X raket Falcon 9 har fått flygförbud efter ett misslyckat försök att placera satelliter i...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy