måndag 20 maj, 2024

Nya krav på tester hot mot turismen – ”det är illa

Dela

Flera länder i EU kan införa tuffare restriktioner för inresa kommande dagar. Den farhågan vädrar den portugisiska turism-statssekreteraren Rita Marques vid ett Sverigebesök.

”Inställningen är en helt annan nu när det gäller tester.”

Flygaktier på Wall Street rusade på måndagen, efter att Anthony Fauci, medicinsk chefsrådgivare i USA, talat uppmuntrande om omicron-variantens effekter. På Europeiska börser gick reserelaterade aktier som hotelloperatören Scandic Hotels i Sverige eller resebyrån TUI i Storbritannien starkt på tisdagen.

Men flera utmaningar kan vänta Europas rese- och turistnäring, varnade Rita Marques, som är portugisisk statssekreterare med inriktning på turism.

”Jag skulle inte bli förvånad om länder som Spanien, Italien eller Grekland tillkännager att det kommer att kräva både ett vaccin-pass och ett färskt PCR-test”, säger hon vid ett Stockholmsbesök på tisdagen, där hon tillägger att sådana besked kan komma redan kommande dagar. 

Portugal har nyligen infört PCR-krav för inresa och den som vill besöka ett diskotek eller en konsert i landet måste också ha ett färskt corona-test, vid sidan av bevis på vaccinering. 

Under ett lunchsamtal i Stockholm beklagade hon de effekter som krav på provtagning kan ha på turism och resande, som är en mycket viktigt inkomstkälla för landet.

”Det är vad vi lever med nu, Från den första december kräver vi ett pcr-test”, säger hon och fortsätter:

”Det är illa, både för turisterna och för Portugal som nation.”

Hon räknade också med att flera Medelhavsländer skulle följa efter, med tillägget att restriktioner kan komma att presenteras mycket snart.

”Inställningen är en helt annan nu när det gäller tester. Jag tror att många EU-länder nu analyserar olika typer av krav. Vi får se hur det utvecklas”, säger Rita Marques, som påpekade att provtagning i Portugal är jämförelsevis billigt samt att turistdestinationen Madeira använder enklare regler för besökare.

Nyligen införde Storbritannien skärpta krav på dubbla PCR-tester och isolering i samband med inresa i landet, vilket medför höga kostnader för turister. Ett snabbtest, som på 3 timmar gör att man kan slippa bestämmelserna om självisolering i London, kostar i dag omkring 400 pund, eller över 4.800 kronor.

I fredags införde Irland krav på covid-test för alla inresande. Och på tisdagseftermiddagen införde Spanien PCR-krav för inresande från högriskländer.

Statssekreterarens försiktiga tonläge ekades på tisdagens av SAS-chefen Anko van der Werff, i samband med att flygbolaget presenterade sina trafiksiffror.

”Med de nya versioner av covid-19-viruset som sprids över världen, är framtiden fortsatt oviss”, skriver van der Werff i en kommentar.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy