fredag 21 jun, 2024

Nya regler för elsparkcykel från 1 september

Dela

Nya regler för elsparkcykel från 1 september. Bild: Shutterstock.com
Bild: Shutterstock.com

Regeringen har beslutat att elsparkcyklar inte längre ska kunna parkera på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Det blir även körförbud för elsparkcykel på gångbanor. De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2022.

Från och med 1 september är det parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cyklebanor och de måste istället parkeras på en särskild uppställningsplats eller i ett cykelställ. Beslutet innebär att kommunen och polisen får en större möjlighet att flytta felparkerade elsparkcyklar.

Huvudregeln är att fordonen ska flyttas till en särskild uppställningsplats, men även kortare förflyttningar av cyklarna kan tillämpas. Det är elsparkcykelföretagen som ska betala kostnaden för flytten. 

– Vi ser positivt på den här lagändringen som kommer göra det lättare för oss som kommun att styra upp parkeringsproblem kopplat till elsparkcyklar, säger Henrik Lander (C).

Körförbud på gångbanor

Den 1 september träder en annan ny lag i kraft, körförbud för elsparkcykel på gångbanor. Att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor är ett stort problem i hela landet, så även i Karlstad. Den nya lagen ska förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på gångbanor. Samma regler kommer alltså att gälla för elsparkcykel som för cykel, elcykel och andra icke självbalanserade eldrivna cyklar utan tramp- och vevanordning. Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter.

Enligt Pressmeddelande

Dela

Relaterade inlägg

Nu, inträffar sommarsolståndet. Det innebär är att idag är årets längsta dag. Nu väntar årets kortaste...
Sedan i oktober 2023 har Utrikesdepartementet avrått svenskar från att resa till Libanon. Men trots avrådan...
Bokningstrycket hos Skidanläggningsföretaget Skistar fortsätter att öka. Och det är framförallt de danska gästerna som...
Sverige sprakar av musikaliska upplevelser när internationella världsstjärnor, hyllade musikaler, traditionsenliga spelmansstämmor och folkliga festivaler...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy