onsdag 29 maj, 2024

Nya regler för ESTA kan skapa kaos i julruschen

Dela

Foto:ESTA

För att resa in i USA krävs det att man har ett giltigt inresetillstånd – ESTA.

Fram tills i dag har man kunnat ansöka i sista minuten, men från och med nu måste man ansöka minst 72 timmar i förväg för att inte riskera att bli nekad ombordstigning på sin flight.

Vi står inför en av de största reshelgerna på året och de nya reglerna för ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) kan få stora konsekvenser för resenärer som väntar till sista minuten innan de ansöker om inresetillstånd.

Det är US Department of Homeland Security som utfärdar och godkänner resenärernas ESTA. Myndigheten har hela tiden rått passagerare att ansöka minst tre dagar i förväg, men eftersom ansökan som görs elektroniskt i många fall godkänns med en gång har resenärer i stort sett kunnat ansöka ända fram tills att de checkar in på flygplatsen.

Slut med sena ansökningar
Men nu är det slut med sista minuten-ansökningar. På sin hemsida har US Department of Homeland Security skrivit att så kallade ”Real-time approvals” inte längre existerar. ”…att anlända till flygplatsen utan en godkänd ESTA kommer troligtvis att resultera i att man blir nekad ombordstigning”:

Man ska även ha i åtanke att inneha en ESTA inte betyder att man är garanterad inresa till USA. Man måste även bli godkänd av en tull- och gränsbevakare på plats i USA.
Samtidigt som de nya ESTA-reglerna införs skärper även de amerikanska flygplatserna sin säkerhet över julhelgen.
– Passagerare kan uppleva fler kontroller och extra granskningar av bagage, säger en talesperson för US Department of Homeland Security.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Två tredjedelar av agenterna över hela världen planerar samordnade investeringar i teknik under nästa år och...
Den svenska kronan har stärkts betydligt den senaste tiden. En euro kostar nu omkring 11,51...
Oavsett om du svävar genom berg- och dalbanor, plaskar i vattenparker, träffar älskade sagokaraktärer eller...
Under 2023 omsatte besöksnäringen i Östersund drygt en miljard kr, ett mål som sattes upp...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy