onsdag 19 jun, 2024

Nya stränga restriktioner i Norge

Dela

Norska regeringen går ut med nya restriktioner, bland annat får inte fler än tio personer vistas i en privat bostad samtidigt. Norrmän bör också begränsa sina sociala kontakter och krogarna får inte servera alkohol efter midnatt.

Under den stora presskonferensen på tisdagskvällen medverkar hälsominister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Camilla Stoltenberg, chef för FHI, och Bjørn Guldvog, direktör på den norska hälsomyndigheten.

Man meddelar att från och med nu bör alla i Norge hålla minst en meters avstånd till varandra – alternativt använda munskydd då det inte är möjligt. Regeringen vill även att fler jobbar hemifrån, har digitala möten och flexar sin arbetstid. Norska skolor måste också vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

Ett utskänkningsstopp vid midnatt på krogar och restauranger införs. Norrmän bör också begränsa sina sociala kontakter till under tio per vecka – undantaget vid fritidsaktiviteter, skola och jobb. 

Under förra veckan noterades toppnivåer i antalet registrerade smittade av covid-19 i Norge, med runt 4 000 som testade positivt under flera dagar.

”Under föregående helg har vi även sett de högsta talen som har noterats under en helg, då smittotalen vanligtvis går ner”, säger Frode Forland.

Höga nivåer som man ser fortsatt under denna vecka. Det senaste dygnet har 4.117 nya fall registrerats som coronasmittade i Norge, vilket är 1.240 fler än samma dag för en vecka sedan.

Antalet sjukhusinlagda med covid-19 ökar också. På tisdagen var 320 patienter inlagda för vård mot covid-19 i Norge. En ökning med 25 patienter jämfört med gårdagen. 90 av de inlagda får intensivvård.

Sjukvården i Norge blir alltmer pressad, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkehelseinstituttet (FHI).

”Nu har vi ungefär lika många inlagda som när det var som högst i mars 2020”, sade han tidigare till TT.

Smittspridningen ökar som mest bland barn och unga. Här handlar det främst om utbrott av deltavarianten.

”Smittspridningen ser vi främst i förskolan och i lågstadiet där barnen är ovaccinerade och upp till tolv år. De blir lindrigt sjuka men sprider smittan vidare.”

Även dödstalen stiger just nu, men Frode Forland anser att det är för tidigt att koppla detta direkt till den ökade smittspridningen. En korrelation finns troligtvis mellan antal smittade och antal döda, men ökande dödstal släpar vanligtvis efter smittspridningen.

”Nu ligger antalet döda med covid-19 på ungefär 40 per vecka, vilket inte är en sådan stor ökning jämfört med tidigare.” 

Även om smittspridningen i Norge främst drivs av deltavarianten smittas fler och fler av den nyligen upptäckta omikronvarianten.

Bland annat så smittades 120 personer av coronaviruset efter ett julbord i Oslo. 13 av dessa har hittills bekräftats vara omikron. Men man misstänker att runt hälften av de smittade kan bära på den nya varianten.

Ytterligare misstanke om omikronsmitta har uppstått efter ett annat julbord i Sør-Odal nordöst om Oslo och efter en konferens som ägde rum i slutet av november på Lysebu utanför centrala Oslo.

Det är för tidigt att säga någonting om de som har blivit smittade av omikron i Norge har blivit allvarligt sjuka, enligt Frode Forland.

”Men många har varit vaccinerade, vilket är oroväckande.”

Norges hälsominister Ingvild Kjerkol (Ap) sade på måndagen till NTB att det är bekymrande att man upptäcker allt fler fall av omikronvarianten i Norge.

”Vi har en våg av delta och dessutom den stora osäkerheten knuten till omikron, när man inte vet hur det kommer att te sig när det kommer till allvarlighet, smittsamhet och hur vaccinet kommer att verka. Från regeringens sida tar man det säkra före det osäkra och inte bara inför lokala och regionala åtgärder utan också åtgärder på nationell nivå”, säger Frode Forland.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy