onsdag 29 maj, 2024

Ökat resande drog upp SJ 2019

Dela

Foto:sj

Igår släppte SJ sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2019. Bolaget gör en vinst före skatt på 184 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 193 miljoner kronor samma period året innan.

SJ:s vd Crister Fritzon är nöjd.

– Fjärde kvartalet 2019 var väldigt starkt för SJ. Dels såg vi en väldigt stark resandeökning. Vi hade 11 procents resandeökning, vi hade stabil kostnadsnivå som gjorde att vi hade ett väldigt bra resultat, säger Crister Fritzon.

Fler resenärer gjorde 2019 till ett bra år för SJ. Vinsten för helåret ökade till 776 miljoner kronor, från 457 året innan. Under fjärde kvartalet minskade vinsten något, jämfört med 2018. Det beror på att man vann uppdragen att köra Öresundstågen och viss trafik i Norge, säger Crister Fritzon.

– Och det är i full fart att etablera de nu, så där har vi kostnader som kommer in. Så vi hade vissa kostnader som vi tog i fjärde kvartalet. Och då fick vi något lägre resultat än 2018.

På SJ märker man att ett ökat fokus på klimat och hållbart resande drar upp resultatet.

– Just klimatfokus har gett oss en extra skjuts där vi har fått ytterligare nya resenärer.

Ni ökade vinsten, hur mycket beror på er och hur mycket på att det händer saker i omvärlden?

– Om man tittar på resandeökningen, den kommer utifrån att vi har mycket mer punktlig trafik. Vi har utvecklat våra tjänster, våra produkter, vi har tittat på hur man digitaliserar alla betalningsflöden, information när man reser. Att man har mycket nya funktioner som hjälper dig på ditt resande. Så vi har utvecklat våra produkter och vi skulle aldrig kunna ta emot så många resenärer om vi inte hade utvecklat vår verksamhet som vi gjort de här senaste åren. Så det har gett oss en möjlighet att ta emot alla resenärer, säger Crister Fritzon.

Bolaget har köpt in nya tåg för att kunna möta den ökade efterfrågan. Men Crister Fritzon varnar samtidigt för att efter det, då är taket nått.

– De investeringar som vi gör nu, där ser vi att det finns plats på spåren. Men över tid måste vi få ny kapacitet. Vi har redan passerat kapacitetstaket på de stora sträckorna i Sverige , runt Stockholm, Göteborg och Malmö. Där kan vi inte få in några nya tåg. Då måste vi ta bort något annat tåg. Jag tror många tror att vi har kapacitetstaket framför oss, men vi har redan passerat det. Så vi måste få ny kapacitet för att kunna hantera den resandeökning som vi ser nu, säger han.

I slutet av mars lämnar Crister Fritzon uppdraget som vd för SJ. Det här lämnar han efter sig till efterträdaren.

– SJ i dag är ett helt annat bolag än det bolag jag kom till för åtta år sedan. Vi är ett modernt bolag. Jag kommer lämna ett stabilt bolag med bra resultat, säger han.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy