onsdag 24 apr, 2024

Ortnamn är felstavat i nya passen: ”Mer än lovligt pinsamt”

Dela

Orten Nikkaluokta utanför Kiruna finns utskrivet i de nya passen. Dock är ortnamnet felstavat, något som språkvetaren Jussi Karlgren reagerade på när han fick sitt nya pass.

Det finns flera olika stavningsalternativ på ortnamnet. På nordsamiska stavas det Nihkkáluokta, och på meänkieli stavas det Nikkulahti, men det är inte någon av dem som polisen har använt – istället har man skrivit NikkalOukta. Den rätta stavningen är NikkalUokta. 

Språkvetaren Jussi Karlgren är den som upptäckte felstavningen i passet. Han tycker att polisen borde lägga mer kraft på att stava rätt. 

– När jag bläddrade igenom mitt nya pass märkte jag att orten Nikkaluokta var felstavad. Det är lite lustigt att statsmaktens företrädare som dekorerar sina trycksaker med ortnamn inte orkar kontrollera hur de stavas, säger han till Kulturnyheterna. 

Polisen: Rättningen dröjer ett år

Polisens pressekreterare Stefan Marcopoulos skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att Polismyndigheten inte vill ställa upp på en intervju om händelsen, men beklagar felstavningen och att det beror på en miss i korrekturläsningen.

De felstavade passen är fortsatt giltiga. Enligt Polisen kommer felet att åtgärdas så småningom, men att det är en process som kan ta upp till ett år.

– Det är ju mer än lovligt pinsamt. Polisen får skaffa lite Tipp-Ex. Det här går att lösa snabbare, säger språkvetaren Jussi Karlgren. 

Källa:SVT

Dela

Relaterade inlägg

I april slog dörrarna upp för Göteborgs nya upplevelsecenter, World of Volvo. Teknisk innovation, ikoniska...
Nu står det klart att Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg blir Årets museum 2024. Priset delas...
Till sommaren lanserar FlixBus två nya linjer till Arlanda flygplats med dagliga avgångar mellan Stockholm...
Kroatien satsar allt mer på cykelturism med fler leder. Från 2024 täcks hela ön Mljet...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy