måndag 20 maj, 2024

Östeuropéer slipper visa pass – delvis

Dela

Foto::Europart

Bulgarien och Rumänien tar ett litet kliv in i EU:s gränsfria område. Länderna har kommit överens med Österrike om att få tillträde till Schengenområdet, åtminstone delvis.

Både Bulgarien och Rumänien är medlemmar av EU, men är tillsammans med Cypern och Irland de enda av unionens medlemsländer som inte är del av Schengensamarbetet. Det innebär att de måste ha gränskontroller mot de andra medlemsländerna och att rumäner och bulgarer inte kan resa utan hinder inom unionen.

”Efter 13 år kommer Rumänien till slut att gå med i Schengen! Vi har nått en politisk överenskommelse”, meddelar Rumäniens premiärminister Marcel Ciolacu via sociala medier.

Österrike har som sista land fortsatt lägga veto mot att de två östeuropeiska länderna ska få gå med i Schengen, med hänvisning till att EU:s yttre gränskontroller har varit alltför svaga och att många migranter kommer till Österrike på illegal väg.

Enligt det som har framkommit av avtalet kommer rumäner och bulgarer att kunna resa till de andra Schengen-länderna utan gränskontroller från mars 2024 – om de reser med flygplan eller till sjöss.

Personer som reser landvägen kommer tills vidare fortsatt behöva stanna i gränskontroller och identifiera sig. Den frågan har skjutits fram för nya diskussioner nästa år. Österrikes regering meddelade i december att den var beredd att gå med på ett utökat ”Luftschengen” om EU:s yttre gränskontroll stärktes.

Rumänien gränsar mot EU-landet Ungern i väst och Bulgarien gränsar mot Grekland i syd. Länderna gick med i EU 2007.

Källa:TT-Aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...
Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy