onsdag 29 maj, 2024

Över en miljon passagerare reste med SAS i september

Dela

Foto:SAS

Flygbolaget SAS rapporterar 1,1 miljoner passagerare i september, en ökning med nära 90 procent i årstakt. Bolaget ser ökad efterfrågan men varnar för osäkerhet kring pandemin.

”Siffrorna är lite nedslående, det är en lägre ökning än jag väntat mig,” säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på Sydbank.

Intäkten per passagerarkilometer (RPK), ökade med strax över 151 procent till 1,1 miljarder kronor i september. Intäkten per säteskilometer ökade med 70 procent till 2,1 miljarder kronor. Kapaciteten ökade och var 74 procent högre än i september förra året. Kabinfaktorn för september slutade på 54 procent vilket är 17 procentenheter högre än samma månad året innan.

Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS SAS +0,24% , är nöjd med utvecklingen och noterar att efterfrågan ökat i takt med att reserestriktionerna lättat. Samtidigt varnar han, liksom han gjorde vid tidigare tillfällen, för att osäkerheten kring pandemin och den framtida efterfrågan kvarstår:

”SAS måste fortsatt agera snabbt och flexibelt för att kunna anpassa sig efter förändringar i kundernas vilja att resa”, skriver han i en kommentar.

Jacob Pedersen som följer SAS noga är inte imponerad över bolagets utveckling och noterar att intäktsmässigt är den sekventiella ökningen mellan augusti och september runt 5 procent. Det är mindre än normalåret 2019, då ökningen mellan augusti och september var 7 procent.

”Vi ser en riktigt, riktigt långsam förbättring”, säger han till Di TV och tillägger att han förväntar sig en snabbare återhämtning senare i höst.

”Om man tittar på hur många som vill flyga och letar efter biljetter så är talen starkare.”

SAS valutajusterade yield, intäkten per passagerarkilometer, minskade med 12,9 procent jämfört med samma månad i fjol.

Den så kallade valutajusterade Pask-nivån, passagerarintäkter i relation till reguljär tillgänglig flygstol, var samtidigt upp med 28,6 procent.

Punktligheten mätt som ankomster inom 15 minuter i tid , ökade till 88,1 procent från 87,4 procent i augusti.

SAS såg redan i somras efterfrågan öka på flygresor, jämfört med svårt pandemidrabbade månader året innan. I augusti låg antalet passagerare också strax över miljonen vilket var en ökning på 52 procent i årstakt.

På torsdagen rapporterade även Finnair trafiksiffror och noterar en ökning av antalet passagerare med 158 procent jämfört med septembermånaden 2020. RPK kom in 220 procent högre i årstakt och ASK växte med 151 procent jämfört med september 2020.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy