måndag 22 jul, 2024

Pilotavtal klart och påskrivet – strejken avslutas

Dela

Foto:sas

Piloterna och SAS har nått en överenskommelse om nya kollektivavtal avtal som sträcker sig över fem och ett halvt år, bekräftar SAS och pilotfacken.

Det betyder att strejken avslutas.

Strax före klockan 03.30 natten mot tisdag står det klart att parterna nu är överens.

”Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link”, skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Även från flygbolagets håll är man nöjd med att strejken har blåsts av.

”Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken”, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Enligt SAS har flygstoppet inneburit förluster på mellan 100–130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30.000 passagerare varje enskilt dygn.

Beskedet om överenskommelsen kommer efter att SAS lämnat motstridiga besked under måndagskvällen. Vid 21-tiden uppgav bolagets ordförande Carsten Dilling att parterna kommit överens.

Detta tillbakavisades en kort stund senare av SAS kommunikationschef Karin Nyman, som sade att man inte enats om ett nytt avtal.

För SAS del var förhandlingarna en kamp mot klockan – bolagets förhandlingsledare Marianne Hernæs uppgav tidigt under måndagen att man skulle lägga ner om inte parterna kommit överens inom det närmaste dygnet.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen bekräftar och välkomnar att ett nytt avtal nu träffats mellan parterna.

”Att parterna nu nått en överenskommelse är en bra sak, den innebär slutet för en konflikt som inte varit positiv för någon inblandad”, säger Marcus Dahlsten VD Transportföretagen och Svenska Flygbranschen.

Han fortsätter med att slå fast;

”Det nu är av största vikt att SAS får möjlighet att fokusera på att fortsätta på den återuppbyggnad som krävs efter pandemin och att ett starkt SAS är en viktig beståndsdel för både det svenska samhället och det svenska näringslivet.”

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo...
Fler utrikesresenärer och ökade kommersiella intäkter vid Swedavias flygplatser påverkade nettoomsättningen positivt under årets andra...
 Icelandair är den nya ledaren för European Airlines när det gäller punktlighet, efter nästan 4...
Rymdbolaget Space X raket Falcon 9 har fått flygförbud efter ett misslyckat försök att placera satelliter i...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy