torsdag 18 apr, 2024

Polisens nya passproblem – ligger efter med tillverkningen

Dela

Inte nog med att det är svårt att få passtider – nu väntas dessutom väntetiden på det färdigtryckta passet bli längre. Bakom de nya problemen ligger materialbrist hos tillverkaren.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat om har det multinationella säkerhetsföretaget Thales problem med passtillverkningen i Europa. Bland annat har det rått brist på papper och lim till passböckerna, vilket lett till långa väntetider i Norge.

Thales tillverkar, genom företaget AB Svenska Pass, även de svenska passen. När polisen fick frågor om problemen i början av april hade man ännu inte märkt av dem.

– Än så länge har vi inte sett att vi har problem med leveranserna från dem, men vi bevakar frågan, har Stefan Marcopoulos, presstalesperson vid polisen, tidigare sagt till SVT.

Längre väntetider

Nu har tillverkarens problem även börjat påverka den svenska tillverkningen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare”, skriver Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen ”Pass”, i ett uttalande.

Det framgår dock inte hur långa väntetiderna väntas bli eller hur omfattande bristen är.

Tillverkaren uppger att man håller på att ta fram en plan för att begränsa problemen, i samarbete med polisen.

”Thales beklagar de tillfälliga besvär som drabbar svenska medborgare”, skriver Thales nordiska talesperson Lynne Scott Walters i ett mejl till SVT.

Uppmanas skaffa id-kort

Polisen uppmanar nu den som ska resa inom Europa att istället ansöka om nationellt id-kort. De fungerar som resehandling inom Schengen och, enligt polisen, får man garanterat hem en sådan handling inom fem cirka arbetsdagar.

Källa:SVT

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy