söndag 19 maj, 2024

Rederier får miljardböter för stopp i Havanna

Dela

Foto: Norwegian Cruise Line

Efter att USA:s tidigare president Barack Obama lättade på embargot mot Kuba började internationella kryssningsbolag lägga till i Havanna. Något som, på grund av en aldrig använd lag från 1966, blev en kostsam historia.

Ett av rederierna är börsnoterade Norwegian Cruise Line.

En domstol i Florida har dömt fyra amerikanska och internationella kryssningsrederier att betala 109 miljoner dollar var, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor, för att ha lagt till i hamnen i den kubanska huvudstaden Havanna.

Hamnen ägdes tidigare av ett amerikanskt bolag men nationaliserades 1960 i kölvattnet av den kubanska revolutionen. Några år senare stiftades en lag i USA, Helms-Burton-lagen, som tillät amerikanska medborgare vars tillgångar exproprierats av Kuba att stämma den som gynnades ekonomiskt av tillgångarna.

Lagen var tänkt att avskräcka utländska investerare från att göra affärer med Kuba, men detta är första gången den används.

Tidigare var USA:s handelsembargo avskräckning nog, men när förrförre presidenten Barack Obama lättade på sanktionerna satte kryssningsfartygen kurs mot Havanna.

Något som nu visar sig ha blivit kostsamt. Domstolen menar att hamnavgifterna som kryssningsbolagen betalat borde ha tillfallit den ursprungliga ägaren.

”Baserat på lagens i första hand avskräckande syfte och de aktuella förseelserna är en ersättning på drygt 100 miljoner dollar per tilltalad helt klart rimlig”, skriver rätten i sitt beslut.

Reuters rapporterar att ett av de dömda kryssningsbolagen är Norwegian Cruise Line, som handlas på New York-börsen. Bolaget grundades av den norske redaren Knut Kloster, men har huvudkontor i Miami.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Därför utökar researrangören nu sitt vinterprogram med ytterligare en destination i Afrika: Gambia! - Sedan pandemin har...
Maldiverna är en ledande global aktör inom hållbarhet på den internationella scenen som världens lägst...
Rånäs Slott har precis mottagit den prestigefyllda Travellers' Choice-utmärkelsen från Tripadvisor! - Det känns verkligen fantastiskt att...
Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av sig kläderna, men borde du...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy