onsdag 29 maj, 2024

Regeringen föreslår miljardstöd till flyget

Dela

Flygtrafiken har minskat drastiskt under coronapandemin och för att hjälpa branschen har regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om ett förslag till ett stödpaket på en miljard kronor. Luftfartsverket får 900 miljoner och regionala flygplatser 100 miljoner, rapporterar 

För de regionala flygplatserna innebär det tillfälliga stödet på 100 miljoner kronor en fördubbling jämfört med det vanliga årliga stödet.

”Nu när intäkter från flyget helt rasat och i princip helt försvunnit, så har ju valet i de här kommunerna varit att lägga ner ett äldreboende eller behålla den regionala flygplatsen. Nu behöver de inte fatta det beslutet”, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson till Ekot.

En flygplats som berörs är Trollhättan Vänersborgs flygplats, som drivs i samarbete mellan fyra kommuner och Västra Götalandsregionen. I normala fall går flera flyg om dagen till Bromma flygplats, men de flygen har helt och hållet upphört sedan pandemin, och därmed en stor del av intäkterna.

”Det är klart att det är välkommet, givetvis. Det är ju tufft just nu, vi har ingen kommersiell trafik alls för tillfället, så ekonomin blir ansträngd”, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyrelseordförande i Trollhättan och ordförande i flygplatsstyrelsen, till TT.

Regeringen lägger fram förslagen i en extra ändringsbudget och stöden ska betalas ut så snart det finns ett riksdagsbeslut i frågan.

Trafikverket får i uppdrag att betala ut det ökade driftstödet till kommunerna, som därefter slussar det vidare till sina flygplatser.

Källa:TT-Ekot.

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy