söndag 23 jun, 2024

Rekordåterbäring är goda nyheter för resandet

Foto:momondo

Dela

Många svenskar har nu fått besked gällande årets skatteåterbäring. Hotell- och resesöksajten momondo.se tempen på svenskarnas resesug, data som visar att flygsökningar till europeiska destinationer har ökat med cirka 43 procent jämfört med månaden innan.

Detta kan indikera att många svenskar är villiga att spendera sin skatteåterbäring på resor, och att semesterplaneringen tar fart på riktigt.

– Utöver ett generellt ökat antal flygsökningar så ger vår data också en indikation om vilka resmål som kommer att vara populära i sommar. Många klassiska destinationer finns på listan, men vi ser också större intresse för exempelvis Amsterdam, säger Per Christiansen, reseexpert på momondo.se 

Att lite extra klirr i kassan kan inspirera till reseplanering indikerar även en färsk undersökning, där fler än hälften (58 procent) av de svenska resenärerna uppger att de föredrar att spendera sina pengar på resor, framför sådant som renoveringar i hemmet (16 %), elektronik (26 %) och kläder och skor (38 %)*. Önskan att investera i upplevelser och äventyr kan indikera att skatteåterbäringen ger en ekonomisk lättnad, vilket gör det möjligt för fler att förverkliga sina resedrömmar. Det kan dessutom vara ett särskilt bra tillskott för de 23 procent som enligt undersökningen aldrig lägger undan pengar i en specifik semesterbudget. På själva resan spenderar svenska resenärer helst pengarna på mat och dryck eller boende och fler än en tredjedel ser möjligheten att utforska nya platser och dyka in i nya kulturer som den främsta anledningen att resa*. Däremot tycks det som att många svenskar ändå väljer att resa till kända destinationer. Bland destinationerna som under den senaste månaden trendar bland svenska resenärer toppas listan av Antalya i Turkiet där det finns gott om antika sevärdheter, efterföljt av Amsterdam i Nederländerna som bland annat erbjuder ett rikt kulturliv. 

Topp fem trendande destinationer jämfört med förra månaden

DestinationUngefärlig ökning av flygsökningar jämfört med förra månaden
1. Antalya, Turkiet87 %
2. Amsterdam, Nederländerna69 %
3. Paris, Frankrike53 %
4. Aten, Grekland52 %
5. Barcelona, Spanien50 %

Genom att agera proaktivt och planera i förväg sparar resenärer inte bara pengar – de minimerar även stressen och osäkerheten som kan uppstå när man väntar till sista minuten. På momondo.se finns också verktyget “Bästa tiden att resa” som hjälper resenärer att hitta den bästa tidpunkten att resa utifrån avreseort, destination och resans längd.

Om datan:

Datan är baserad på flygsökningar gjorda på momondo.se mellan 4 – 10 mars 2024 för avresa från en svensk flygplats mellan 4 mars 2024 – 4 september 2024, jämfört med samma sökperiod föregående månad. Procentsatserna är ungefärliga.

*En online enkät genomfördes av PureSpectrum på uppdrag av momondo med 1000 svenska respondenter som planerar att resa under de kommande 3 åren. Insamlingen ägde rum mellan 19-25 januari 2024. 

Enligt Pressmeddelande.

Dela

Relaterade inlägg

Nu, inträffar sommarsolståndet. Det innebär är att idag är årets längsta dag. Nu väntar årets kortaste...
Sedan i oktober 2023 har Utrikesdepartementet avrått svenskar från att resa till Libanon. Men trots avrådan...
Bokningstrycket hos Skidanläggningsföretaget Skistar fortsätter att öka. Och det är framförallt de danska gästerna som...
Sverige sprakar av musikaliska upplevelser när internationella världsstjärnor, hyllade musikaler, traditionsenliga spelmansstämmor och folkliga festivaler...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy