torsdag 23 maj, 2024

Resandet i Europa sjunker från redan låga nivåer

Dela

Resandet mellan länderna i Europa har minskat ytterligare i början på augusti från en redan låg nivå i juli. Det är nya reserestriktioner och oron för smittspridning som fått européerna att stanna hemma.

Det fanns en liten optimism hos resebolag och företag i turistsektorn i juli att resandet faktiskt skulle kunna komma igång i slutet på sommaren, men så har det inte blivit. 

Enligt analysföretaget ForwardKeys låg utlandsresandet med flyg i Europa under juli på ungefär en fjärdedel av normalnivån. Det är från denna, redan väldigt låga nivå, som resandet har minskat ytterligare under inledningen av augusti.

Vändningen nedåt började i slutet på juli, då Storbritannien införde krav på karantän för alla som reste dit från Spanien. Fler länder har sedan lagts till på listan, däribland Frankrike. Den brittiska regeringen har uppmanat britterna att inte resa utomlands överhuvudtaget om de inte vill sitta i karantän vid hemkomsten.

Den andra stora turistgruppen, tyskar, har också minskat sitt resande efter restriktioner för utlandsresandet till Spanien och andra turistländer.

Hårdast drabbat både ekonomiskt och sett till smittspridningen är just Spanien. Nästan inga utländska turister åker dit längre. Smittspridningen är den högsta per hundratusen invånare i EU, och i städer som Madrid och Zaragoza har dödstalen börjat stiga kraftigt från låga nivåer.

Även framöver ser det mörkt ut för resandet. Flygbokningarna för årets sista kvartal ligger 70 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol, enligt ForwardKeys. Flygbolaget Ryanair har till exempel beslutat sig för att minska antalet flygningar i höst, rapporterar Reuters.

Källa:sverigesradio.se

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy