torsdag 30 maj, 2024

Resejätte tror på normalt resande i jul

Dela

Foto:tui

Resebokningarna inför årets höstlovsvecka är lägre än före pandemin.

Men redan i vinter tror resejätten TUI att resandet ska vara tillbaka på normala nivåer igen.

Enligt reseföretaget TUI är försäljningen av höstlovsresor sex gånger högre jämfört med samma försäljningsvecka 2020. Men om man ser till motsvarande siffror innan pandemin, höstlovsveckan 2019, ligger kapaciteten på 70 procent jämfört med ett normalår.

”Förra året var en lågpunkt för resandet generellt men nu ser vi att det är mer av en normalhöst när det kommer till höstlovet”, säger säljansvarig Eric Carlsson.

TUI förväntar sig att bokningarna av vinterresor kommer att ligga på nästan samma nivåer som ett normalt år från och med jul och framåt, säger Eric Carlsson.

”Vår plan är att vi ska ligga på samma nivåer. Sedan får vi följa situationen. Dessutom bokar kunder sina resor senare inpå just nu, så det är svårare att göra en prognos som tidigare. Men med det efterfrågansmönster som vi ser tror vi att vi kommer att kunna hålla samma kapacitet som tidigare”, fortsätter han.

Enligt konkurrenten Ving har bokningarna inför vintersäsongen, med start i oktober, ökat med 80 procent de tre senaste veckorna, säger pressinformatör Anna Hagberg.

Ving går inte ut med några exakta siffror om försäljningsnivå, men Hagberg säger att det inte är lika stora volymer som ett vanligt år.

”En generell trend under pandemin är att kunder avvaktar lite mer och bokar närmare avresa. Därför blir det svårt att jämföra med ett vanligt år.”

Resebyrån Ticket har sett mer än en fördubbling av antalet bokningar jämfört med förra året. Men jämfört med ett normalår ligger försäljningen på en tredjedel av det normala, säger Tickets marknadschef Michael Kapil.

”Det skedde en ökning under våren i år men nu har den stabiliserats på nivån som den ligger på nu”, fortsätter han.

Höstens populäraste destinationer ligger inom EU, där ligger Kanarieöarna i topp när det gäller bokningar.

En aktör på resemarknaden som har det tuffare är Swanson’s Travel, som är ett företag som specialiserar sig på resor till i första hand Nordamerika.

I mars 2020 införde USA ett inreseförbud för bland annat svenskar, och Swanson’s har haft noll resenärer sedan dess, säger Tommy Swanson som driver och äger företaget.

”2020 började bra, bättre än åren innan. Sedan kom stoppet och då förväntade man sig inte att det skulle vara så länge. Nu, snart ett och ett halvt år senare, har vi 150 resenärer kvar. Kunder bokar om sina resor och väntar också med att boka tills man vet att man blir insläppt. Det har varit roligare tider i resebranschen om man säger så”, säger Tommy Swanson.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy