tisdag 16 apr, 2024

Resekaos i Dover – brexit får skulden

Dela

Tusentals semesterlediga brittiska familjer har fastnat i köer i hamnen i Dover, i väntan på att resa över Engelska kanalen till Frankrike. Fackföreningar, hamntjänstemän och franska myndigheter skyller köerna på brexit.

Somliga resenärer har fått köa i sex timmar eller mer för att komma ombord på färjan. På lördagsmorgonen väntade dessutom uppskattningsvis 3 000 långtradare på sin tur. Köerna ringlar i flera kilometer genom samhället Dover.

Storbritanniens nuvarande utrikesminister Liz Truss lägger skulden enbart på fransmännen, som hon anser inte har bemannat gränsen med tillräckligt med personal.

Tjänstemän på båda sidor av kanalen förnekar dock att underbemanning skulle vara orsaken. Gränskontroller och extra pappersarbete för frakttrafiken återinfördes när Storbritannien i fjol lämnade EU, och fri rörlighet för människor och varor hindrades.

Postcovidtest för brexit

Köer av långtradare har setts då och då i Dover efter det, men för första gången i sommar kan människor resa fritt utan covidrestriktioner efter pandemin. Det ställer situationen på sin spets.

Den franska parlamentarikern Pierre-Henri Dumont, i vars valkrets Calais på franska sidan ingår, kallar resekaoset en följd av brexit.

– Vi måste göra fler kontroller än tidigare, säger Dumont till BBC.

Dubbla kontroller

Hamnchefen i Dover, Doug Bannister, har tidigare beskyllt fransmännen för otillräcklig bemanning men håller nu med om att brexit lett till längre ”transaktionstider”. Även tull- och gränsarbetarfacket anser att köerna är ett ”förutsägbart resultat” av brexit.

– Det är nu det valt att slå till, säger Lucy Moreton från ISU-facket.

Passagerare måste gå igenom både den brittiska och den franska gränskontrollen innan de får gå ombord på färjan.

Källa:aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...
Sembo har lanserat en ny typ av AI-assistent som ger skräddarsydda förslag på resor, transport...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy