måndag 20 maj, 2024

Restriktionerna lättar men småföretagen har det fortsatt svårt

Dela

Konkurserna i Sverige har ökat med totalt 13 procent under september i jämförelse med samma månad i fjol, enligt den senaste statistiken från UC. Det visar på att konkurstrenden i Sverige ännu inte stabiliserat sig – antalet konkurser har ökat inom åtta av tio av de branscher som ingår i UCs statistik. Under hela 2021 har konkurserna hittills minskat med 14 procent i jämförelse med 2020. 

UCs senaste statistik för september månad visar på en ökning av konkurser inom åtta av tio av de branscher som ingår i UCs konkursstatistik. Totalt sett har konkurserna i Sverige ökat med 13 procent under september i jämförelse med samma månad i fjol. 

Inom transportbranschen har konkurserna återigen tagit fart och ökade under september med 43 procent.

– Det här visar på att konkurstrenden i Sverige ännu inte stabiliserat sig. Det vi har sett de senaste månaderna är att det går upp och ner för flera branscher. Inom transport handlar det antagligen om en tillfällig ökning – under 2021 har konkurserna totalt minskat med 8 procent jämför med i fjol. Lättade restriktioner ger också goda chanser för de delar av branschen som är kopplade till service och besöksnäring – taxiföretagen som har varit hårt drabbade under pandemin kan se fram emot fler körningar. Det återstår att se hur affärsflyget kommer att utvecklas framöver, men turismen kommer att öka vilket gynnar inte minst flyg- och bussbolag, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Dela

Relaterade inlägg

Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...
Flygbolaget SAS flög 2 miljoner passagerare i mars, en ökning med 5 procent jämfört med...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy