torsdag 20 jun, 2024

Så tar du dig lättast till Arlanda flygplats

Dela


Åka bil, buss, tåg eller taxi till och från Arlanda.

Det är dags för semester och du har ett flyg att passa på Arlanda. Du vill inte bli sen, men har kanske lite dålig koll på smidigaste vägen till flygplatsen?
Oroa dig inte – här är bästa sätten att åka till Arlanda från Stockholm city.

Arlanda flygplats ligger 4,2 mil från Stockholms centrum och cirka 3,6 mil från Uppsala centrum. Oavsett om du kör bil, åker kollektivtrafik eller tar något av de andra alternativen så är det inte särskilt svårt att ta sig från Stockholm till Arlanda. Det allra bästa rådet är såklart att vara ute i god tid särskilt om du ska åka mitt i morgon- eller eftermiddagsrusningen.

Om du ska ta dig från flygplatsen in till Stockholm har du många transporter att välja mellan, från snabbtåg, buss, taxi, hyrbil – det går till och med att hyra helikopter. Snabbast är Arlanda Express som endast tar 20 minuter från Stockholm centrum. Billigast är att åka kollektivt med buss, från Stockholm kostar en biljett endast 44 kronor om du köper en enkel biljett utan SL-kort.

På Arlanda finns det långtidsparkering för de som vill ställa bilen extra länge vid flygplatsen.

Bil
Det är lätt att hitta till flygplatsen när du kör bil. Från Stockholm centrum åker du E4 norrut och följer skyltning mot flygplatsen. Från Uppsala följer du E4 söderut och kör efter skyltning mot flygplatsen. Om du å andra sidan vill ta dig från Arlanda med hyrbil så finns det flera bolag på plats, bland annat Avis, Budget, Europcar, Hertz och Sixt.

Det finns flera parkeringsalternativ

SkyCitys varmgarage ligger i direkt anslutning till terminalerna. Perfekt för weekend- och affärsresenären. Det går att förboka en garanterad plats. Pris: 380 kr/dag om man inte förbokat.

Express inomhus är för dig som vill parkera inomhus i direkt anslutning till terminalen. Det går att förboka en garanterad plats. Pris: från 330 kr/dag om man inte förbokat.

Express utomhus är lite billigare än inomhus, men fortfarande med direkt anslutning till terminalen. Det går att förboka en garanterad plats. Pris: 290 kr/dag om man inte förbokat.

Det finns flera långtidsparkeringar. Du tar dig mellan terminalerna och parkeringarna med gratisbuss dygnet runt. Du kan checka in redan på långtidsparkeringen för att spara tid i terminalen. Incheckningsautomaterna finns i vänthallen. Pris: från 580 kr/vecka om man inte förbokat.

Det finns en parkering för dig som ska hämta eller lämna någon på flygplatsen. Följ vägskyltar för parkering för ankommande eller avresande. Man kan även parkera i något av parkeringshusen närmast terminalerna.

Buss
Flygbussarna
Avgår var tionde minut den största delen av dygnet. De avgår från Cityterminalen och har flera hållplatser på väg till Arlanda. Biljetter köper du i terminalerna och vid hållplatserna. Det går även att köpa sms-biljett och e-biljett via Flygbussarnas hemsida.

Pris: Enkelresa från Cityterminalen: 119 kronor. 99 kronor för vuxen om du köper via Flygbussarnas app eller hemsida. 99 kr för ungdom eller 89 kr om du köper via app eller hemsida. Det kostar 349 kr för familjebiljett. (upp till två vuxna och tre ungdomar).

FlixBus
FlixBus går från Cityterminalen och Liljeholmen till terminal fem på Arlanda. Restiden är mellan 30 och 70 minuter. De reser på lite oregelbundna tider och tidtabellen hittar du här: flixbus.se.

Pris: från 29 kr till 119 kr.

Kollektivtrafik
UL (Upplands Lokaltrafik), kör linje 801 mellan Uppsala och Arlanda. Bussen går en gång i halvtimmen mellan klockan 03.00 och midnatt.

SL (Stockholms lokaltrafik) kör nattbuss nummer 592 mellan Arlanda och Stockholm city och nattbuss nummer 593 mellan Uppsala och Stockholm city via Knivsta station och Arlanda.

Pris SL: Man kan åka på sitt SL-kort eller bussbiljett som kostar 44 kr enkel biljett för vuxna.

Arlanda Express är snabbaste sättet att ta sig till Arlanda från Stockholm.

Arlanda Express
Arlanda Express är ett smidigt sätt att snabbt ta sig till flygplatsen. Tåget kör utan stopp mellan Stockholm och Arlanda på 20 minuter. De avgår från Stockholms Central. Du kan köpa biljetter över disk eller i automater på stationen. På Arlanda köper du biljett i automater vid nedgångarna, över disk eller på perrongen.

Pris: Vuxen enkel: 295 kronor. Barn och ungdomar upp till 17 år åker gratis i vuxens sällskap. 2 personer för 350 kr, torsdagar till söndagar. Boka tidigt förköp 7 dagar (endast på webben) Enkel biljett: 195 kr.

Du kan åka gratis mellan terminalerna 2, 3, 4 och 5 med Arlanda Express – resan tar bara en minut.

Kollektivtrafik
Du kan åka med SL:s pendeltåg från Arlanda till både Stockholm och Uppsala. Ta tåget från Arlanda Centralstation mitt i SkyCity, den ligger mellan terminalerna 4 och 5. Restiden mellan Arlanda och Stockholms Central är 38 minuter, mellan Arlanda och Uppsala 18 minuter.

Pris: 151 kronor för vuxna. Ungdomar upp till 17 år kan åka med SL-kort och slipper betala stationsavgiften på 120 kr.

Ungefär 60 fjärrtåg avgår och ankommer varje dag vid Arlanda Centralstation i SkyCity. Det är SJ och Tågkompaniet som trafikerar. SJ har biljettautomater på stationen, Tågkompaniets biljetter köper du på deras hemsida.

Resenärer som stiger av och på tågen vid Arlanda Centralstation betalar en stationsavgift på 120 kronor. Om avgiften inte finns inkluderad i biljettpriset betalar du den vid spärren i SkyCity.

Taxi
Flera taxiföretag trafikerar flygplatsen, men endast taxi som har avtal med Stockholm Arlanda Airport. En del bolag använder sig av ett fast pris mellan Arlanda och Stockholm.

Transfer
Du kan åka gratis med buss eller Arlanda Express inom flygplatsområdet. Är du transferresenär finns bussar mellan terminalerna efter säkerhetskontrollen. Man kan även promenera inomhus mellan de olika terminalerna.

Källa: aftonbladet, Swedavia, SL, UL, Flygbussarna

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy