lördag 25 maj, 2024

Så undviker du kaos i jultrafiken

Dela

Foto: Wikimediia Commons

Nu startar en av årets mest trafiktäta helger, både på vägarna, spåren och i luften.

Här är de bästa råden för att klara trafikkaoset i jul.

Drygt 69,3 miljoner människor kommer att befinna sig i luften någon gång mellan den 21 och 25 december världen över. 466 897 flighter är planerade att lyfta från 3 654 flygplatser runt vår planet.

Den allra största resdagen är den 23 december.
Det är svindlande siffror för de allra flesta och även om det inte är lika många flyg i luften i Sverige då så är julen en av de största resedagarna på året. Men flygplatserna är beredda på anstormningen.
– Vi såg redan i början av veckan en ökad tillströmning av resenärer. De största resedagarna blir torsdag till söndag, och fredag blir förmodligen den största, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia Airports.

Var ute i god tid
Hans bästa tips inför helgen är att se till att packa rätt hemma och att vara ute i god tid eftersom det är fler resenärer och bagage på flygplatserna än vanligt. Med hjälp av den nya chatboten Svea som nås via webb, Facebook och Messenger kan man som passagerare dygnet runt få svar på frågor om flyg, ankomsttid för bagage, aktuella väntetider i säkerhetskontrollerna och utbudet på flygplatsen.
– Ett annat tips är vår nya tjänst på webben och i mobilen där man kan se väntetiden i säkerhetskontrollen – vilket också kan underlätta i dessa resedagar, säger Robert Pletzin.
En del flyg kommer oundvikligen att bli försenade i jul. Förra året var 25 procent av flygen försenade eller inställda på 23 av Sveriges mest trafikerade flygplatser mellan 22–31 december. På Arlanda var närmare vart tredje flyg (29,4 procent) försenade under jul- och nyårshelgen i fjol. På Landvetter var vart fjärde flyg försenat under samma period. Det visar statistik från flygkompensationsbolaget Airhelp.

Den flygplats som klarade sig undan förseningar bäst förra året var Jönköpings flygplats följt av flygplatserna i Linköping och Kalmar.

Var försiktig på vägarna
På vägarna gäller det att vara försiktig. Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen enligt Transportstyrelsens statistik. Ifjol omkom 9 personer under perioden 20 december – 12 januari.
Det bästa rådet är att ta det lugn och se till att ha god tid på sig när man kör.
– Vi väntar kallare väder i helgen och regn blir till snö så det måste man ta höjd för. Man måste vara medveten om att det råder olika klimat i norr och söder. Även på korta sträckor kan väglaget skilja sig åt. Några mil inåt landet eller norrut kan göra stor skillnad, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.
Myndigheten är redo för att både ploga och sanda när det krävs i helgen. Salta gör man på vissa håll i förebyggande syfte.

Håll avstånd till andra bilar i jul.
– Den stora ruschen är fredag och lördag då många är ute på vägarna. Det börjar redan vid 10–11 på fredag förmiddag och håller i fram på kvällen. På lördag räknar vi med att trafiken är intensiv fram till sjutiden på kvällen, säger Joanna Ljunggren.
Hennes viktigaste råd för att undvika trafikkaos är att hålla avstånd till andra bilar, hålla hastighetsbegränsningarna och välja mötespreparerade vägar.
– Ta raster, drick och ät. Trötthet och uttorkning påvekar körförmågan väldigt mycket. Packa inte bara julklappar i bagaget, ta även med snöskyffel, ficklampa och en eller två varningstrianglar, säger Joanna Ljunggren.

Beredskap för tågtrafiken
Förra året gick ett SJ-tåg sönder på julafton mellan Umeå och Stockholm. På tåget fanns 150 passagerare som försenades med runt fyra timmar. Sådana händelser går naturligtvis inte att förutse, men SJ är ändå förberedda för alla eventualiteter.
– Vi har god beredskap när det gäller verkstads- och underhållskapacitet. Vi har gott om personal och ser inga överhängande risker för förseningar i nuläget. Vi hoppas att alla våra resenärer får trevliga resor och fina helger, säger Tobbe Lundell, tf presschef på SJ.
SJ har satt in dubbeltåg på de mest populära avgångarna mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Sundsvall.
– Därför finns det fortfarande en del biljetter kvar för den som inte hunnit boka än, men det gäller att vara snabb och kanske titta även på andra avgångar än den man först tänkte. För den som vill resa i mellandagarna ser det riktigt bra ut på de flesta linjer, säger Tobbe Lundell.

8 tips från Swedavia
Kontrollera ditt pass – kolla upp att det inte har gått ut. Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresa.
Ta reda på vilken terminal du reser från i god tid.
Ta reda på hur stort ditt handbagaget får vara genom att kontakta ditt flygbolag.
Checka in hemifrån – spara boardingkort i telefonen eller skriv ut när du kommer till flygplatsen
Ska du ta bilen till Arlanda? Förboka parkering för garanterad plats.
Du kan få realtidsuppdateringar om din avgång via Messenger.
Ladda ner Swedavias app – här kan du spara just ditt flyg och snabbt se om det sker förändringar.
Kom i god tid – kontakta ditt flygbolag för att se vad de rekommenderar.

7 tips från Trafikverket
Håll avstånd till andra fordon
Håll hastighetsbegränsningarna
Välj mötespreparerade vägar
Ta raster, drick och ät. Att vara trött och uttorkad påverkar körförmågan.
Ta med snöskyffel, ficklampa och varningstriangel.
Om man måste stanna på vägen – sitt inte kvar i bilen. Det är lätt gjort eftersom det är varmt i bilen, men det kan vara farligt om man blir påkörd bakifrån. Gå ut och ring efter hjälp vid sidan av vägen.
Tänk på att många bilförare som är ute på vägarna i helgen inte är vana att köra långt.

5 smarta tips på flygplatsen
Det går mycket fortare om man är förberedd vid säkerhetskontrollen. Allt av metall ska tas av och läggas i plastlådorna. Datorer, surfplattor, mobiltelefoner och kameror ska plockas upp ur väskan. Ibland krävs det att skorna ska tas av.

Det är tillåtet att bära med sig mat i handbagaget, se här vad som är okej att ta med sig.

Värdefulla julklappar ska läggas i handbagaget förutsatt att de är saker som är tillåtna att ta med på flyget. Gåvor med flytande innehåll i större mängd än 100 ml ska checkas in.

Passagerare som använder sig av självbetjäning när de checkar in sina väskor måste vara noga med att det inte hänger remmar eller snören från väskorna. De kan orsaka stopp på bagagebandet om de fastnar.

Res mitt på dagen eller efter klockan tio på kvällen om du har möjlighet, då är det lite lugnare på flygplatsen.

Det har du rätt till om flyget blir försenat
Förutsatt att du du flyger inom EU, ut från EU eller in till EU med ett europeiskt flygbolag (registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz) har du rätt till schablonersättning om flyget kommer fram minst 3 timmar sent. Schablonbeloppet har tre olika nivåer.

Om flygsträckan är högst 1500 kilometer har du rätt till en ersättning på 250 euro.
Om flygsträckan är mellan 1500-3500 kilometer har du rätt till en ersättning på 400 euro.
Om flygsträckan är 3500 kilometer eller mer har du rätt till en ersättning på 600 euro
.

Med Konsument Europas Flygkalkylatorn kan du lätt räkna ut din ersättning vid försenat eller inställt flyg.

Dela

Relaterade inlägg

Östeuropeiska lågprisflygbolaget Wizz Air redovisar ökande omsättning under räkenskapsåret 2023/2024 jämfört med samma period året...
Ett elfel ställer till problem för tågtrafiken till och från Stockholms centralstation. Inledningsvis var det...
En 73-årig man omkom och över 80 skadades i kraftig turbulens under en flygning på...
SAS och Apollo stärker sitt strategiska partnerskap och signerar nytt treårigt avtal värt 4,5 miljarder...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy