onsdag 22 maj, 2024

Samtal om höghastighetsbanor kvar på perrong

Dela

Planerna för samtal om att bygga nya höghastighetsbanor för tåg i Sverige är kvar på perrongen, med oklar avgångstid.

– Så snart som möjligt, säger dock infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om när han hoppas kunna bjuda in riksdagspartierna igen.

– Regeringen bereder frågan och jag är angelägen om att samtalen kommer igång igen. Och jag tänker bjuda in Moderaterna, oavsett vad de har sagt. Jag förutsätter ändå att de vill vara med, säger Eneroth till TT.

Just före midsommar meddelade M:s ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, att hennes parti hade bestämt sig för att inte delta i några återstartade samtal om höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg respektive Malmö, med stationer i mellanliggande städer som Nyköping, Jönköping, Borås och Värnamo. Banorna är för dyra, de tar för lång tid att bygga, tidsvinsterna är för små i förhållande till kostnaderna, enligt M. Bättre då att prioritera välfärd och satsningar på regional pendling, tyckte partiet.

Moderaterna vidhåller, enligt vad partiet uppger för TT, att man inte tänker delta i nya samtal. M tror inte att regeringen kan presentera en vettig finansiering.

Blir dyrt

Kostnaden för att bygga nya banor har beräknats till 230 miljarder.

Frågan har diskuterats länge. Alliansen hade banorna som profilfråga inför valet 2014, och sedan hade Eneroth samtal i gång med de borgerliga partierna fram till försommaren 2018. Då tog de paus i väntan på valet. I januari år förklarade Eneroth att det var bråttom att få igång dem igen, men än har inget hänt.

– Vi vill se till att vi har ett så bra underlag som möjligt, säger Eneroth, som tror sig kunna få ihop förutsättningar för en inbjudan igen.

– Det jäktar, säger han och framhåller att den så kallade Sverigeförhandlingens uppgörelser med kommuner och regioner, där dessa lovar bygga bostäder längs sträckorna och ordna med kollektivtrafik bland annat, riskerar att bli överspelade.

– Det skulle bli det största industriprojektet i modern tid i Sverige, säger Eneroth.

Stöd av C

Regeringen har i alla fall stöd av minst ett borgerligt parti, nämligen Centerpartiet.

Centerpartiets trafikpolitiske talesperson, Anders Åkesson, anser att Moderaterna har agerat oseriöst.

– Det är tragiskt om de avvisar dem utan att ens ha varit med och lyssnat, säger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy