onsdag 29 maj, 2024

SAS återpublicerar kritiserad film

Dela

SAS tog bort en kritiserad reklamfilm från Youtube mindre än ett dygn efter att den publicerats efter en nätattack.

Nu har filmen lagts upp igen tillsammans med en annan kortare version, säger bolaget till TT.

Filmen som har väckt uppståndelse i sociala medier slog fast att ”ingenting är skandinaviskt – allt är kopierat”. Reklamen publicerades på tisdagen men togs bort dagen efter från såväl Youtube som SAS Facebooksida.

Anledningen var att företaget utsatts för en attack som bestod i flera liknande kommentarer med liknande formuleringar och att antalet ”tummar ned” på Youtube ökade i en ovanligt hög hastighet.

”När vi såg den här onormala trafiken i vår Youtubekanal och på vår Facebooksida misstänkte vi att det var en nätattack. Vi kan aldrig acceptera att vara en plattform för andras åsikter vi inte står bakom. Därför valde vi att tillfälligt plocka bort filmen och se om vi kunde göra om något”, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT.

I filmen lyfter SAS fram mat eller uppfinningar som anses vara skandinaviska men som härstammar från andra länder. Som exempel tas köttbullar, Danmarks älskade smörrebröd och midsommarstången.

”Vad är egentligen skandinaviskt? Absolut ingenting”, säger en berättarröst.

Det ledde till en våg av kritik på sociala medier av personer som anser att den klankar ned på Sverige och Skandinavien. En som är kritisk är Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

”Vilket regelrätt djävla nonsens och självhat. Har alltid försökt flyga med SAS, men aldrig mer”, skriver han på sin Facebooksida.

Filmen finns i flera olika versioner och en kortare version där reklamens budskap kommer fram snabbare publicerades under onsdagskvällen ­– tillsammans med den längre versionen.

”Det är det unika skandinaviska som vi står för och det obehagliga är de politiska budskap man vill pådyvla oss och det är det som vi måste stå emot.”

Andra som uppskattade reklamsnutten kritiserar i stället SAS för att inte stå upp för sina värderingar i och med att reklamen raderades.

TT: Vad säger ni om kritiken att ni inte står upp för era värderingar när ni raderade filmen?
”Jag tror att det är otroligt viktigt att man förstår vilken extrem situation en nätattack är. Det är oerhört farligt och obehagligt att användas som en plattform för andra syften och därför är det viktigt att få kontroll över det.”

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Går allt enligt planerna kan Skellefteå skriva historia vad gäller elektrifierad luftfart. Här kan till...
Det blir ingen strejk på flygplatserna Gardermoen i Oslo och Flesland i Bergen. Fackförbundet Fellesforbundet och Næringslivets...
Flygplatserna Gardermoen i Oslo och Flesland i Bergen riskerar att lamslås av strejk från och...
Sex passagerare och sex medlemmar i besättningen har skadats på ett flygplan med Qatar Airways,...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy