fredag 14 jun, 2024

SAS bekräftar: Stamaktierna blir värdelösa

Dela

Flygbolagets rekonstruktionsplan har i dag sänts till berörda parter, och SAS avser att begära att Stockholms tingsrätt beslutar om planförhandling inom kort. I planen ingår bland annat att de utestående stamaktierna blir värdelösa.

Plansammanträdet kommer sannolikt att äga rum under den andra halvan av juli enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.

Enligt SAS överensstämmer förslaget till skulduppgörelse i rekonstruktionsplanen i ”väsentlig grad” med den chapter 11-plan som sedan tidigare har godkänts som en del av SAS chapter 11-förfarande i USA. 

Rekonstruktionsplanen innebär att SAS oprioriterade borgenärer (inklusive innehavare av bolagets noterade kommersiella hybridobligationer) kommer att erhålla en ”förhållandevis liten ersättning” medan borgenärer ”inte kommer att få någon ersättning alls”.

SAS uppger vidare att det inte kommer att finnas något värde kvar till bolagets befintliga aktieägare, ett budskap i linje med tidigare besked från SAS. Därmed bekräftas alltså slutligen att de utestående stamaktierna blir värdelösa.

Flygbolaget uppger vidare att de avser att avsluta rekonstruktionsprocesserna i Sverige och USA samt fullgöra samtliga kvarvarande villkor för transaktionen så snart det är möjligt. 

”SAS målsättning är att detta ska ske under sommaren 2024 men denna tidsram kan komma att ändras”, heter det.

Det har sedan länge i princip stått klart att SAS-aktierna kommer att dras in utan ersättning till ägarna. Men handeln har fortsatt att gå varm under våren med emellanåt kraftiga kurssvängningar. Kring månadsskiftet bjöd SAS-aktien exempelvis på flera handelsdagar med kursrörelser på över 20 procent.

Måndagens handel blev dock mer beskedlig, med en uppgång mot strömmen på 1,8 procent till 3,4 öre.

Källa:Nyhetsbyrån Direkt-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Familjen Gore hade laddat upp för solsemester i Costa Brava utanför Barcelona. Men när de...
En ökning med 8% jämfört med maj 2023. Under månaden reste 28% av passagerarna till...
SAS meddelar att 2,3 miljoner passagerare reste med flygbolaget i maj, en ökning om 8...
United Airlines är tillbaka på Stockholm Arlanda Airport och trafikerar återigen New York/Newark. Under hela...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy