onsdag 24 apr, 2024

SAS får fortsätta med verksamheten under rekonstruktionsprocess

Dela

Foto: airbus

Det krisande flygbolaget SAS får fortsätta med sin verksamhet under den pågående domstolsprocessen i USA, meddelar bolaget på torsdagskvällen

Under torsdagseftermiddagen svensk tid inleddes förhandlingarna i New York gällande en finansiell rekonstruktion under den amerikanska konkurslagstiftningens chapter 11. Domstolen godkände då att SAS får lov att fortsätta den löpande verksamheten som vanligt genom hela processen, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat att bolaget har rätt att betala ut löner, bedriva den dagliga verksamheten, uppfylla sina åtaganden enligt befintliga kundprogram samt betala leverantörer enligt gällande villkor.

”Domstolens godkännanden bekräftar att vår verksamhet kommer att fortsätta som vanligt under chapter 11-processen som vi har inlett i USA. Vi kommer fortsatt att fokusera på att ge våra kunder den service de är vana vid, samtidigt som vi accelererar arbetet med att genomföra viktiga delar av vår omfattande transformationsplan SAS Forward”, uppger koncernchefen Anko van der Werff i en kommentar.

SAS uppger vidare att schemalagda flygavgångar och lojalitetsprogrammet Eurobonus inte påverkas av chapter 11-processen. Däremot påverkar pilotstrejken som inleddes i måndags trafiken.

När SAS lämnade in chapter 11-ansökan i tisdags sa bolagets gjorde bolagets ordförande Carsten Dilling och vd Anko van der Werff bedömningen att rekonstruktionen av SAS kommer att ta nio till tolv månader. Anko van der Werff sa att den största fördelen med ett chapter 11-förfarande är att det möjliggör en fortsatt verksamhet för SAS.

”Chapter 11-processen är välkänd och väl beprövad i flygindustrin och något som många stora flygbolag använt sig av genom åren. Det finns flera fördelar med processen men den viktigaste är att våra kunder förblir opåverkade. Vi kan fortsätta att flyga och fortsätta verksamheten. Vi hade haft helt andra förutsättningar om vi skulle ta det här i exempelvis en skandinavisk domstol”, sa Anko van der Werff till Di.

Käll:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid...
Flygbolaget Finnair redovisar en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Rörelseresultatet visade...
Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy