torsdag 18 apr, 2024

SAS-förhandlingar återupptas på torsdag

Dela

Foto:SAS

Förhandlingarna mellan SAS och de skandinaviska pilotfacken fortsätter på torsdagen.

Även om parterna kommer överens och strejken blir avblåst kan det ta ett par dagar innan SAS kan flyga som vanligt.

Roger Klokset som leder det norska pilotfacket säger på onsdagskvällen att förhandlingarna avbryts för kvällen och kommer att återupptas klockan 9.00 på torsdagsmorgonen.

Tidigare, på onsdagsmorgonen, sade han till de samlade journalisterna som väntade utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm att han hoppas att SAS nu ska ha realistiska sparkrav, och att SAS ska respektera kollektivavtalet.

Men hur lång tid förhandlingarna kunde han inte säga.

”Det kan ta tid, det kan gå fort. Det beror på SAS”, sade Klokset och konstaterade att det är SAS som har bjudit in till förhandlingarna. 

Han fick då frågan om han och de norska pilotfacket fortfarande är beredda att försätta SAS i konkurs.

”Vi har aldrig velat se SAS i konkurs. Men vi står upp för principer inom arbetslivet. Sedan är det SAS styrelse som får besluta hur det ska bli med SAS”, sade Klokset.

Under tisdagen var den norske riksmedlaren Mats Ruland redan på plats i Stockholm. Han hoppas att parterna kommer att vara lösningsorienterade när de möts vid förhandlingsbordet igen, sade Ruland till NTB. 

Cirka 900 SAS-piloter har snart strejkat i tio dagar. Sedan dess har mellan 200 och 250 flygavgångar och 30 000 passagerare berörts dagligen.

På måndagen gav båda parterna beskedet att de var villiga att börja förhandla igen.

Enligt flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs tyder beskedet på att en lösning snart kan vara i sikte.

”Jag tror att vi kan prata om dagar”, sade Hans Jørgen Elnæs till TT på tisdagen. 

Även om parterna kommer överens och strejken blir avblåst kan det ta ett par dagar innan SAS kan flyga som vanligt, enligt SAS presschef i Danmark.

”Många plan har stått parkerade under strejken, och därför måste de genomgå ett särskilt säkerhetsförfarande för att få flyga igen. Det tar tid”, säger Alexandra Lindgren Kaoukji till danska nyhetsbyrån Ritzau.

En sympatistrejk bland mekanikerna i Köpenhamn gör också att fler obligatoriska kontroller av planen måste genomföras. Enligt reglerna ska detta ske var tredje dag, men det har inte skett under strejken, skriver Ritzau.

Därför kan det gå snabbare från Oslo och Stockholm.

”Sammantaget kan det ta några dagar innan vi har alla plan klara. Men det finns plan som kan avgå snabbare”, säger Alexandra Lindgren Kaoukji.

Källa: TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy