måndag 22 apr, 2024

SAS lyfter för femte dagen i rad – upp 19 procent på en vecka

Dela

Foto:SAS

Flygbolaget SAS stiger tydligt på måndagen och är inne på den femte handelsdagen i följd med uppgång. Den kurspressade aktien har avancerat nära 19 procent under den senaste veckan.

Före lunchtid på måndagen ökar SAS -aktien drygt 5 procent och kostar nu 67 öre. Nedgången sedan årsskiftet har därmed krympt till totalt drygt 47 procent. Det krisande flygbolaget har stigit fem dagar i följd.

Sedan den 5 oktober, då bolaget meddelade att man nått överenskommelser om ändrade villkor med leasinggivare avseende flygplan och utrustning, ett steg i transformationsarbetet som bolaget kallar SAS Forward, syns en uppåtgående trend för aktien. SAS har lyft 16 av de 19 senaste handelsdagarna.

Efter leasingbeskedet har det kommit trafiksiffror för september som visade att cirka 2 miljoner passagerare reste med SAS under perioden, en ökning med 72 procent jämfört med samma månad i fjol. Passagerarantalet var den högsta nivån sedan pandemin startade, enligt vd. SAS har också aviserat uppskjutna räntebetalningar på hybridobligationer, även det en del av förändringsarbetet. 

På fredagen rapporterade bolaget sin finansiella ställning per utgången av september, ett krav enligt den pågående så kallade Chapter 11-processen i USA. Av den framkom att SAS hade intäkter på totalt 28,4 miljarder kronor under perioden 1 november 2021 till 30 september 2022. Periodens resultat summerades till minus 7,1 miljarder kronor.

SAS har över 270.000 aktieägare, enligt ägardatatjänsten Holdings, vilket antyder att SAS blivit något av en folkaktie.

Geir Linløkken, analyschef på Investtech, varnade nyligen, i en intervju med Di, privata investerare från att köpa aktier i flygbolaget.

”Det är en väldigt farlig aktie och vi tror den ska vidare nedåt. SAS är högriskabel och teknisk negativ. Baserat på kvantitativ data och baserat på den tekniska bilden är aktien väldigt svag”, sa Geir Linløkken.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy