söndag 26 maj, 2024

SAS rasar på börsen efter vd-intervju: ”Kämpar för att överleva”

Dela

Foto:sas

Flygbolaget SAS faller tillbaka under hög omsättning i måndagshandeln. Bolagets vd Anko van der Werff har intervjuats av den danska tidningen Finans där han säger att ”bolaget kämpar för att överleva” och att fackföreningarna måste bjuda upp till dans.

”SAS kämpar för att överleva. När jag ser på våra marknader nu och hur våra kunder ändrar sig, storleken på vår skuldsättning, så står det fullständigt klart att vi måste göra saker och ting markant annorlunda”, säger Anko van der Werff som nu suttit tre månader på vd-posten i en intervju med Finans.

Flygbolagschefen påpekar att SAS har en ”cocktail av problem” som hotar bolagets existens, bland annat att näringslivet kommer att resa mindre i framtiden och att de har ”dyrare avtal än de flesta konkurrenterna”. Bolaget har därför kallat de större fackförbunden till förhandlingar som ska säkra större flexibilitet, effektiviseringar och lägre omkostnader.

”Det kräver förståelse och vilja från alla och förhandlingarna har ett mål: SAS ska vara konkurrenskraftigt så att vi kan överleva, växa och därmed skapa jobb. Jag vill göra detta tillsammans med fackföreningarna, men det krävs två för att dansa tango”, säger Anko van der Werff.

Di har under de senaste veckorna rapporterat om stor ilska kring hur SAS hanterat frågan om återanställningsrätten för 560 av bolagets piloter som sagts upp under pandemin. Kritiken handlar om att SAS uppges försöka runda återanställningsrätten genom att skapa två separata bolag med egna flygplan och där anställa ny personal, utan något särskilt företräde för tidigare uppsagda piloter.

Dansk Pilotförening säger att de är villiga att gå in i dialog med SAS och hitta lösningar men ger samtidigt en känga till flygbolaget för att de skrivit ett kollektivavtal med danska Flyvebranchens Personale Union, FPU. Samma kritik riktade nyligen Martin Lindgren, representant för SAS i Svensk Pilotförening, mot den skandinaviska flygkoncernen. 

”Man hittar ett fackförbund som är villiga att skriva ett avtal utan att över huvud taget ha en enda medlem på arbetsplatsen och så säger de att man följer den skandinaviska modellen. Det är helt absurt”, säger Martin Lindgren, representant för SAS i Svensk Pilotförening.

 SAS backar 9,5 procent till 1,64 kronor i måndagshandeln.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy