måndag 22 apr, 2024

SAS ställer in 300 Tokyoflygningar – tusentals passagerare drabbas

Dela

Foto:SAS

SAS har ställt in samtliga sina omkring 300 flygningar till Tokyo under den pågående vintersäsongen, på grund av covidrestriktioner och hinder i det ryska luftrummet.

Antal drabbade passagerare: cirka 6.000.

Det uppger Anna Sandell, presschef på flygbolaget, till Di på onsdagen efter att en av de drabbade passagerarna hört av sig. SAS överraskade honom på onsdagen med besked om den inställda flygningen, som var avsedd att ske den 14 januari från Arlanda till Tokyo – utan att ange någon orsak.

”Tyvärr har vi behövt ändra vårt flygschema vilket har påverkat din resa med oss”, skriver bolaget kort och gott i meddelandet, som Di har tagit del av.

”Tokyo är lite speciellt givet att de fortsatt har restriktiva inreseregler för turister”, säger presschef Anna Sandell och fortsätter:

”Och luftrummet över Ryssland är stängt, vilket gör att vi måste flyga en omväg till Tokyo. Givet situationen tvingades vi ställa in resorna i vinterprogrammet till Tokyo den 12 september.”

Alla Tokyoflighter till och med den 26 mars är inställda. Dock släpper Japan på det nuvarande visumkravet om mindre än två veckor, den 11 oktober. Efter det kan svenskar besöka Japan utan visum igen, om man har vaccinpass eller tar ett PCR-test vid inresa.

Berörda kunder är informerade enligt presschefen, ”och de allra flesta har fått ett alternativ med Lufthansa”.

”Vi följer utvecklingen i Japan noggrant och vill såklart komma igång med flygningarna dit så fort som möjligt”, uppger hon sedan i ett mejl.

Vad de 6.000 passagerarna och de 300 inställda flygningarna innebär i intäktsbortfall för SAS kan hon inte svara på, men påpekar att det ska sättas i relation till SAS ungefär 300.000 årliga flygningar.

Varför angav ni inte orsakerna till den inställda flighten i ert kundmeddelande?
”Det kan jag inte svara på, men det är ingen hemlighet att luftrummet över Ryssland är stängt eller att det är långtgående coronarestriktioner i Japan. Det är svårt för oss att flyga när det ser ut så, det är inget konstigt kring det.”

Di:s tipsare bokade sin resa i maj i år, när SAS alltså lät kunder boka Tokyoflygningar – tre månader efter att Ryssland invaderade Ukraina och drygt två år efter att covidpandemin bröt ut.

Att SAS trots det sålde flygbiljetter berodde enligt Anna Sandell på förhoppningar om att de japanska restriktionerna skulle släppa, något som alltså inte har skett.

Källa:DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

Finska petroleumbolaget Neste har fått en order från Boeing på 7,5 miljoner gallon, motsvarande mer...
Lufthansa rapporterar ett preliminärt justerat rörelseresultat på -849 miljoner euro, motsvarande drygt 9,8 miljarder kronor,...
Tyska flygbolaget Lufthansa skjuter fram sina avgångar till Amman, Erbil och Tel Aviv till tisdag,...
Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal....

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy