onsdag 19 jun, 2024

Scandic ser finansieringsbehov på upp till 1,5 miljarder

Dela

Den låga beläggningsgraden i spåren av coronaviruset väntas fortsätta under kommande månader och återhämta sig först under andra halvåret spår Scandic. Hotellkedjan ser ett finansieringsbehov på uppemot 1,5 miljarder under året. 60 hotell stängs i Norge.

Scandic har genomfört kraftiga kostnadsåtgärder de senaste veckorna i takt med att coronaviruset slagit mot hotellnäringen globalt. Beläggningsgraden på bolagets hotell låg under förra veckan på 10-15 procent. Samtidigt är bedömningen att bolagets kostnader exklusive hyror sänkts med drygt 60 procent från och med april.

Scandic har kommit överens med merparten av sina fastighetsägare om en temporär hyresbetalningsprofil som är anpassad till det nuvarande marknadsläget. Hotellkedjan planerar nu verksamheten för att beläggningsgraden kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer under de kommande månaderna för att därefter successivt återhämta sig under det andra halvåret.

Scandic har kreditfaciliteter på 5,5 miljarder kronor som löper till 30 juni 2022, och den tillgängliga likviditeten uppgår i dagsläget till ca 1,3 miljarder kronor. Givet att den låga beläggningen väntas bestå i andra kvartalet bedömer Scandic att man kommer att ha ett ytterligare finansieringsbehov på mellan 1 och 1,5 miljarder kronor under 2020 varav merparten är kopplad till reglering av uppskjutna hyresbetalningar, skatter och avgifter vid slutet av året. Bolaget räknar med att ha en finansieringslösning på plats under det andra kvartalet 2020 för detta scenario.

”Utöver kraftigt sänkta kostnader, har Scandic också vidtagit åtgärder för att försvara kassaflödet under de kommande månaderna. Investeringar och pågående projekt har dragits ner och betalningar av skatter och avgifter har senarelagts i linje med de anståndsmöjligheter som finns på Scandics marknader”; skriver bolaget.

Hotellbranschen har drabbats hårt av coronapandemin och Scandic har tvingats vinstvarna två gånger förra och har även varslat tusentals anställda i Sverige om uppsägning. Förra veckan drog Scandics styrelse även tillbaka utdelningsförslaget på 3,7 kronor per aktie.

I Norge stängs 60 hotell.

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy