torsdag 18 apr, 2024

Spanien plågas av tidig värme: ”Inte normalt”

Dela

Spanien hukar och flämtar under en av de tidigaste värmeböljor som någonsin hittills har registrerats i landet. Det är en försmak på vad som väntar i framtiden, enligt experter.

Termometern har passerat 40 grader på flera platser i Spanien, som har drabbats av temperaturer som är vanligare i mitten av sommaren än i början av juni. Orange varningar – den näst högsta nivån – har utfärdats i ett flertal av landets 17 regioner.

Den pågående värmeböljan är en av de tre tidigaste som hittills har registrerats i Spanien. Den kopplade sitt grepp om landet i lördags och har sedan dess lett till temperaturer som ligger upp till 12 grader högre än genomsnittet under den här tiden på året, enligt den spanska vädermyndigheten Aemet.

Onormala temperaturer

Den tidiga hettan följer också på en majmånad som var den varmaste som uppmätts i Spanien på 100 år.

– Det är en mycket ovanlig situation. De här temperaturerna är inte normala för mitten av juni, säger Aemets talesperson Ruben del Campo till nyhetsbyrån AFP.

Klimatförändringen, påeldad av världens beroende av fossila bränslen, gör värmeböljor mer sannolika, enligt forskare. När den globala temperaturen stiger väntas de bli mer frekventa, intensiva och ihållande och få mer utbredda effekter.

– Även om extrem hetta inte är något okänt för juni så är det ett faktum att värmeböljor har blivit fem gånger vanligare under 2000-talet, säger del Campo till nyhetsbyrån Reuters.

Den globala uppvärmningen innebär att de spanska somrarna börjar 20 till 40 dagar tidigare än för 50 år sedan, enligt Aemet. Förra året var Spaniens hittills torraste och varmaste, med rekordnoteringen 47,4 grader i Córdoba-provinsen.

– Klimatförändringen är en absolut realitet, säger den regionala regeringschefen i det hårt drabbade Andalusien, enligt AFP.

Sprider sig

Något svalare väder väntas dock i Spanien till helgen – men den varma luften har då i stället rört sig norrut.

Den franska vädertjänsten Météo France varnar för temperaturer på över 40 grader, vilket är varmare än vad det brukar vara under den här tiden på året. Hettan väntas också förvärra den torka som redan hotar skördar på många håll i Frankrike.

Italien och Storbritannien rapporteras också förbereda sig på varmare temperaturer.

Källa:TT-Aftonbladet.se

Dela

Relaterade inlägg

Massiva översvämningar har drabbat den annars torra staden Dubai. På tolv timmar föll lika mycket regn...
Ytterligare en person är misstänkt för inblandning i den omtalade springnotan i Malmö i julas. Fyra...
Den 20 oktober går den tjugonde upplagan av Palma Marathon Mallorca av stapeln, i år...
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intresset för...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy