torsdag 30 maj, 2024

Spansk rekordhetta – nästan 30 grader varmt

Dela

Foto: M

Termometrar på Spaniens fastland har aldrig klättrat över 30 grader under julmånaden. Men nu är det nära.

Under tisdagen uppmättes rekordvarma 29,9 grader i Málaga, den högsta temperaturen som uppmätts i december på fastlandet.

Rekordhöga temperaturer har uppmätts på det spanska fastlandet på tisdagen. Sammanlagt sju väderstationer i kommunerna Málaga och Murcia visade högre temperaturer än det tidigare decemberrekordet 29,4 grader som uppmättes 2010 i Grenada, skriver El País.

Allra högsta temperatur visade en väderstation i Málaga, med 29,9 grader.

Den ovanliga decembervärmen har kommit efter flera dagars varma luftströmmar över den Iberiska halvön då ovanligt höga temperaturer har noterats på flera håll.

Det är tredje gången i år som ett nytt värmerekord sätts för en enskild månad i Spanien. Tidigare inträffade det i april och i oktober, båda gångerna i kommunen Córdoba.

Värmeböljan sträcker sig även till Valencia som badade i sol och 27 grader på tisdagen. I bergen i Sierra Nevada märks ingen hetta, men heller inte de minusgrader som normalt råder och därför ingen snö i skidbackarna.

Under tisdagskvällen skrev den nationella vädermyndigheten Aemet på X att 29,4 grader uppmätts vid Málaga flygplats, vilket är hela 4,9 grader mer än det tidigare rekordet vid den stationen. Aemet poängterar att värmeböljor som den här hade varit ”mycket mindre troliga utan klimatförändringarna som har observerats globalt”.

Enligt Aemet har värmeböljorna i landet trefaldigats de senaste tio åren, och perioden med sommarväder har blivit tio dagar längre per årtionde sedan 1980-talet.

Källa:TT-DI.SE

Dela

Relaterade inlägg

52,3 grader har uppmätts i en förort till Indiens huvudstadsområde Delhi. Det är nytt nationellt...
Hur tänker studenterna när de planerar sin sommarsemester? Vad vill de se och uppleva, hur...
Maldivernas president Dr Mohammed Muizzu deltar i SIDS4 - den fjärde internationella konferensen för Small...
Två tredjedelar av agenterna över hela världen planerar samordnade investeringar i teknik under nästa år och...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy