onsdag 19 jun, 2024

Språkresebolaget ansöker om konkurs – oklart läge för resenärer

Foto:STS Education

Dela

Foto:STS Education

Språkreseföretaget STS Education har gått i konkurs. Ett fyrtiotal anställda förlorar jobbet och bolaget kan inte svara på vad som händer med de som redan är ute på resor.

”Vi har hamnat i en situation där vi tagit alla kostnader och nästan inte fått några intäkter”, säger vd John Cedergårdh.

Konkursansökan kom in till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, efter en tuff ekonomisk tid för STS.

”Det är såklart helt kopplat till pandemin. Våra största destinationer är USA och Storbritannien, där det från mars i princip varit förbjudet att resa”, säger John Cedergårdh.

Verksamheten är säsongsbetonad, där de allra flesta åker på språkresor på sommaren. Det har utgjort lejonparten av STS intäkter – pengar som sedan ska täcka utgifterna för resten av året.

KONKURSEN INNEFATTAR INTE STS ALPRESOR

STS Alpresor och STS Education är sedan 10 år tillbaka två olika bolag med olika ägareBolagen driver helt separata verksamheter och har inga juridiska bindningar.

”Vi har hamnat i en situation där vi tagit alla kostnader och nästan inte fått några intäkter. Hela språkreseverksamheten har stängts ned av säkerhetsskäl och vi hade hoppats på att få iväg high school-eleverna, men det verkar svårt”, säger John Cedergårdh.

Företaget har enligt vd:n ”dragit ned på allt” under våren och sommaren, sagt upp personal, och permitterat så många som möjligt.

”Men det blir inte de summor som krävs för att kompensera för en hel sommar. Det är fruktansvärt tråkigt för oss, kunderna, de anställda”, säger John Cedergårdh.

TT: Borde ni ha haft större marginaler, så ni hade klarat detta?
”Det är klart att man tänker så nu. Men jag vet inte om det finns något företag som har en hel årsomsättning sparad. Det är vad vi förlorat nu, en hel årsomsättning. Dessutom har vi haft en tuff omstrukturerings- och digitaliseringsresa under de senaste åren som inte direkt hjälpt detta.”

STS har under våren och sommaren varit i kontakt med både investerare och banker för att lösa finansieringen framåt.

”Alla är väldigt oroliga för hur framtiden ska se ut, och tyvärr har det inte gått att komma i mål med detta”, säger John Cedergårdh.

STS Education har även ett drygt tiotal dotterbolag, bland annat i Italien, Tyskland och USA, som inte omfattas av konkursbeslutet. Det separata bolaget STS Alpresor omfattas inte heller av konkursen.

Vad som händer med de kunder som redan är ute på resor, eller har bokat en resa med bolag, vet STS inte i nuläget.

”Vi fokuserar helt på att de som är ute eller ska åka ska få det bra. Konkursförvaltaren ska försöka hitta en lösning där en annan aktör tar över ansvaret”, säger John Cedergårdh.

TT: Vad händer med de som har betalat er pengar för en resa?
”Läget fortfarande osäkert kring exakt hur det ser ut. Det är fortfarande svårt att säga.”

Konkursförvaltare är advokat Johan Sölveland.

”Den pågående rörelsen är en tillgång i konkursen. Den ska vi försöka sälja”, säger han.

Det finns ett antal intressenter och samtal ska nu föras för att se om det går att få en ny ägare snabbt.

”I den bästa av världar kommer de som har avtal med bolaget, de som ska ute på resa eller är på resa, inte att märka något”, säger han.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...
De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy