torsdag 23 maj, 2024

Spyr upp giftig gas – Hawaiibor varnas

Dela

Lava strömmar in i bostadsområden och invånare riskerar att hamna i moln av svaveldioxid.

Vulkanen Kilauea fortsätter att härja på Hawaiis huvudö Big Island.

Myndigheterna har stängt en nationalpark och infört restriktioner för flygtrafik.

En ny spricka har börjat spy lava upp till 70 meter upp i luften, och ytterligare sprickor har uppstått på en väg i området Leilani Estates, enligt Hawaiis vulkanobservatorium.

Även svaveldioxid, en gas som kan vara livshotande i höga halter, sipprar ut på flera ställen.
”Om vindarna byter riktning, kan ni bli gasförgiftade”, varnar den lokala politikern Eileen O’Hara på Facebook, och uppmanar de som är kvar i områdena Leilani Estates och Lanipuna Gardens att förbereda sig på att lämna sina hem.

Totalt har uppemot 2 000 invånare evakuerats sedan de första utbrotten tidigare i veckan, som följde på en rad jordskalv.

Sam Knox hus ligger bara ett par hundra meter från lavaströmmen i Leilani Estates. Många boende har redan evakuerats från området.

Kan fortsätta i veckor
Flygmyndigheten FAA har infört restriktioner för flygtrafik i området för alla utom räddningspersonal. Nationalparken Hawaii Volcanoes, som utgör en tiondel av öns yta, har stängts efter skred. Bland annat har en stor klippa störtat ned i havet. Runt 2 600 besökare evakuerades.

Janet Babb, talesperson för Hawaiis vulkanobservatorium, säger att utbrotten kan fortsätta ”i veckor eller månader”, då utvecklingen börjar påminna om aktivitet som pågick i 88 dagar i området 1955.

Åtta sprickor har öppnats i marken av den vulkaniska aktiviteten, enligt nyhetssajten Hawaii News Now.
– Fram till att jordskalvet verkligen avtar och marken slutar röra sig är det troligt att den här aktiviteten kommer att fortsätta, säger Tina Neal vid USA:s geologiska myndighet USGS.

Förstörda hus
Inga stora lavaflöden har ännu rapporterats. Men fler utbrott med lava, som kan nå upp till 1 150 grader, är enligt Hawaiis civilförsvar att vänta.

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och en av fem på ön. Enligt forskare är det nästan omöjligt att förutse hur länge ett utbrott kommer att pågå.
Fem hus har förstörts av lava. Men det finns inga uppgifter om döda eller skadade.
Från fredagen har en mängd skalv inträffat, det starkaste med magnituden 6,9. Det orsakade en liten förändring i havsnivån men ingen tsunami.

Källa:TT

Dela

Relaterade inlägg

De gula postlådorna ska bli färre. Före sommaren ska Postnord plocka bort 13 procent av...
Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna. Destinationen noterar 684 200 gästnätter under...
Förra veckan fick över tre miljoner svenskar sin skatteåterbäring. Enligt färska bokningssiffror från reseaktören TUI har de...
Ny statistik från SCB / Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy